Na hlavný obsah

Púchovčania protestujú proti výrubu stromov

Na mieste výrubu má vzniknúť športovisko.

Púchovčania protestujú proti výrubu stromov
Pribudnúť má aj doskočisko pre žiakov, hokejbalové či workoutové ihrisko. Foto: RTVS

V Púchove spisujú petíciu proti výrubu asi 50 stromov a krov. V areáli jednej zo základných škôl v Púchove má vzniknúť futbalové ihrisko s umelou trávou. Mesto chce, aby viac ľudí športovalo, plánuje náhradnú výsadbu.

Proti výrubu drevín už podpísalo petíciu 700 ľudí a ich počet stúpa. Podľa iniciátorov petície sú stromy zdravé a ich výrub by znamenal veľký zásah do mestskej klímy.

„Môžeme sa pozrieť že dnes majú priemer okolo 40-45 centimetrov a vitálne sú vo veľmi dobrom stave. Takisto to povedal aj dendrológ s ktorým som komunikoval,“ skonštatoval iniciátor petície z občianskeho združenia Stromy zdravia Juraj Kapuš.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Dreviny majú ustúpiť futbalovému ihrisku s umelou trávou a osvetlením. Pribudnúť má aj doskočisko pre žiakov, hokejbalové či workoutové ihrisko. Na terajšom ihrisku nemôžu vyučovať hodiny telesnej výchovy. Škola nové športovisko víta.

Škola staré ihrisko nemohla využívať, pretože tam hrozili úrazy a za používanie súkromných ihrísk musia rodičia žiakov platiť. Kapuš nie je proti výstavbe športoviska, no chce aby mesto návrh nanovo posúdilo. To plánuje v okolí náhradnú výsadbu.

„Buď aby sa to urobilo tak, že stromy ponechajú, alebo by sa celé ihrisko presunulo na inú časť Púchova. Bez stromov, bez nádychu nedokážu ani športovci existovať,“ vysvetlil Kapuš.

Mesto eviduje dve petície

Samospráva v súvislosti s revitalizáciou športoviska eviduje už dve petície. Jedna je proti výstavbe, ďalšia je za výstavbu. Prvými dvomi sa už zaoberá, tretia tiež proti zámeru pre výrub stromov im zatiaľ nebola doručená.

„Sme asi jediné mesto na Slovensku, ktoré takúto umelú trávu nemá potrebujem ju pre rozvoj našich detí,“ podotkol iniciátor petície za výstavbu športového ihriska Lukáš Ranik.

„Neustále vysádzame nové dreviny, za posledné 4 roky sme vysadili 1874 kusov drevín a krov, pýšime sa aj titulok Enviromesto 2021,“ dodala primátorka Púchova Katarína Heneková.

Výstavba športoviska v inej lokalite by bola pre mesto nákladná.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny