Na hlavný obsah

Rafael Grossi ustanovil stálu misiu MAAE v Juhoukrajinskej atómovej elektrárni

Experti prídu aj do Chmeľnyckej jadrovej elektrárne.

Rafael Grossi ustanovil stálu misiu MAAE v Juhoukrajinskej atómovej elektrárni
Šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi. Foto: TASR/AP

Šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi navštívil Juhoukrajinskú atómovú elektráreň v Mykolajivskej oblasti. Stalo sa tak pri príležitosti ustanovenia permanentnej misie pracovníkov MAAE vo všetkých ukrajinských jadrových elektrárňach.

Grossi to oznámil v noci na utorok (17. 1.) na svojom twitteri. Informovala o tom televízia CNN.

MAAE už minulý týždeň oznámila, že Grossi vycestuje na Ukrajinu, „aby zabezpečil nepretržitú prítomnosť expertov na jadrovú bezpečnosť vo všetkých tamojších jadrových elektrárňach“.

Chce tým výrazne zintenzívniť svoje úsilie pomôcť zabrániť jadrovej havárii počas súčasného vojenského konfliktu.

„Nad Juhoukrajinskou atómovou elektrárňou už veje vlajka MAAE. Zostaneme tu, aby sme počas prebiehajúceho konfliktu zaistili atómovú bezpečnosť,“ napísal. V tejto elektrárni umiestnia dvoch pracovníkov MAAE.

Zatiaľ čo členovia tímu MAAE už pôsobia v Ruskom obsadenej Záporožskej jadrovej elektrárni, expertov v najbližších dňoch umiestnia aj v Chmeľnyckej jadrovej elektrárni na západe Ukrajiny.

Grossi vycestuje aj do Rivnenskej jadrovej elektrárne na severozápade Ukrajiny, ako aj do odstaveného reaktora v Černobyle, aby všade dosadil dvojčlenný tím MAAE.

Šéf MAAE sa tiež stretne s vysokými predstaviteľmi ukrajinskej vlády v Kyjeve, aby prediskutovali opakovane žiadané vytvorenie zóny jadrovej bezpečnosti a ochrany v okolí Záporožia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet