Na hlavný obsah

Rastie počet Holanďanov, ktorí popierajú a zľahčujú holokaust

Vyplýva to z prieskumu medzinárodnej organizácie.

Rastie počet Holanďanov, ktorí popierajú a zľahčujú holokaust
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Okolo 12 percent dospelých Holanďanov verí, že holokaust je mýtus, alebo že počet zabitých Židov v koncentračných táboroch bol značne zveličený.

Ďalších deväť percent si nie je istých, či sa to naozaj stalo, upozornili na to stredajšie (25. 1.) informácie holandských médií.

Spravodajský server DutchNews.nl uviedol, že to vyplýva z prieskumu medzinárodnej organizácie Konferencia o židovských materiálnych nárokoch ku Nemecku (skrátene The Claims Conference). Organizácia podporuje ľudí, ktorí prežili holokaust.

Výsledky prieskumu zverejnili pri príležitosti Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu, ktorý pripadá na 27. január.

Podľa predstaviteľov The Claims Conference ide o „šokujúce a znepokojujúce“ zistenia, pretože toto číslo je vyššie medzi osobami do 40 rokov. V tejto vekovej kategórii až 23 percent opýtaných uviedlo, že holokaust je iba mýtus, alebo že počet obetí je prehnaný.

Viac ako polovica z 2 000 respondentov podľa prieskumu neverí, že bolo zavraždených šesť miliónov Židov. Dvadsaťdeväť percent z nich tvrdí, že obetí bolo menej ako dva milióny.

Podpora neonacistických názorov

Na otázku, či je prijateľné podporovať neonacistické názory, takmer 22 percent osôb do 40 rokov a 12 percent všetkých respondentov prieskumu uviedlo, že áno.

Napriek tomu 53 percent respondentov a 60 percent osôb do 40 rokov svoju krajinu nepovažuje za miesto, kde sa odohral holokaust. A 27 percent opýtaných nevedelo, že Anne Franková zomrela v koncentračnom tábore.

„Po každom ďalšom prieskume sme svedkami poklesu vedomostí a povedomia o holokauste. Rovnako znepokojujúci je aj trend popierania a prekrúcania holokaustu,“ uviedol predseda The Claims Conference Gideon Taylor v tlačovom vyhlásení. Podľa jeho slov sa treba viac zamerať na vzdelávanie o holokauste na školách na celom svete.

Holandský minister spravodlivosti Dilan Yesilgöz označil zistenia nového prieskumu za „šokujúce a mimoriadne závažné“.

Podobný prieskum uskutočnil v roku 2018 holandský ľavicový denník Trouw. Vtedy tretina z 1 500 opýtaných tínedžerov priznala, že nevie čo holokaust znamená.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet