Na hlavný obsah

Referendum na Sliači bolo protizákonné, tvrdí Naď

Primátorka mesta by sa podľa neho mala verejne ospravedlniť.

Referendum na Sliači bolo protizákonné, tvrdí Naď
Na snímke volič v Sliači. Foto: TASR

Novembrové referendum o takzvanej americkej základni na Sliači bolo protizákonné, informoval o tom vo štvrtok (19. 1.) na sociálnej sieti dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO).

„Podľa Okresnej prokuratúry vo Zvolene je všeobecne záväzné nariadenie o miestnom referende totiž v rozpore so zákonom o obecnom zriadení,“ dodal.

Samotnú referendovú otázku nazval nezmyselnou, pretože „žiadnu americkú základňu, a to nielen na Sliači, ale ani nikde inde na Slovensku, nikto zriaďovať neplánuje“. Podľa neho bolo aj preto toto referendum „zbytočné“ a jeho výsledky „irelevantné“.

Dodal, že je otázne, či niekto bude niesť zodpovednosť za to, že „ľudí podviedol a premrhal nezanedbateľnú sumu“. Uviedol, že by sa primátorka mesta Sliač mala „verejne ospravedlniť“ a „uhradiť trovy konania referenda z vlastného vrecka“.

Navyše sa podľa Naďa ukázalo, že vedenie mesta Sliač „nemá v poriadku vlastné predpisy“. „Sliač vo svojom nariadení modifikoval podmienky platnosti výsledkov miestneho referenda, čo je v priamom rozpore so zákonom,“ vysvetlil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko