Na hlavný obsah

Rely Dakar: Svitko v 10. etape až na 20. mieste

Čech Aleš Loprais po tragédii odstúpil.

Rely Dakar: Svitko v 10. etape až na 20. mieste
Slovenský motorkár Štefan Svitko v desiatej etape Rely Dakar. Foto: Facebook/Štefan Svitko Fanclub

Slovenský motocyklový pretekár Štefan Svitko obsadil v stredajšej (11. 1.) desiatej etape Rely Dakar dvadsiate miesto. Na víťazného Rossa Brancha z Botswany stratil 8:47 minúty.

Po tragickej smrti jedného z fanúšikov odstúpil Čech Aleš Loprais, ktorý viedol celkové poradie v kategórii kamiónov. Práve jeho vozidlo v utorok (10. 1.) zasiahlo talianskeho diváka, ktorý zraneniam podľahol.

Pretekári absolvovali v stredu 624 kilometrov na trase z Haradhu do mesta Shaybah. Samotný špeciál mal dĺžku 114 kilometrov. Branch na motocykli Hero dosiahol druhý triumf na tohtoročnom Dakare a tretie vôbec. V celkovom hodnotení sa posunul na 32. miesto a po prepade v štvrtej etape tak pokračuje v zlepšovaní.

V celkovom hodnotení sa ujal vedenia Argentínčan Kevin Benavides – v stredu obsadil štvrté miesto a na čele tak vystriedal po šiestich dňoch Američana Skylera Howesa. Ten skončil sedemnásty a na druhom mieste stráca 1:29 minúty.

Svitko štartoval do etapy ako trinásty v poradí, ale už po necelých tridsiatich kilometroch figuroval na 21. pozícii. Následne prenikol do najlepšej dvadsiatky a pozíciu si udržal. V celkovom hodnotení figuruje naďalej na trinástej priečke, na Benavidesa stráca 1:20:44 h.

Taliansky fanúšik zahynul v utorok po zrážke s Lopraisovým kamiónom. Muž stál na trase deviatej etapy tesne za horizontom jednej z dún a bol veľmi blízko vyjazdenej stopy. Zraneniam podľahol počas leteckého transportu do nemocnice.

Posádka tímu Loprais Praga o zrážke s divákom nevedela, organizátori ju o tom informovali až neskoro večer po skončení etapy. Loprais sa po tragédii rozhodol na Dakare nepokračovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport