Na hlavný obsah

Rely Dakar: Svitkov najlepší tohtoročný výsledok, skončil 11.

Jeho krajan Varga na štvorkolke obsadil šieste miesto.

Rely Dakar: Svitkov najlepší tohtoročný výsledok, skončil 11.
Slovenský pretekár Štefan Svitko v piatej etape Rely Dakar. Foto: Facebook/Štefan Svitko Fanclub

Slovenský motocyklový pretekár Štefan Svitko obsadil vo štvrtkovej (5. 1.) piatej etape Rely Dakar 11. miesto. Za víťazom Adrienom Van Beverenom z Francúzska zaostal o 12:47 minúty a v celkovom hodnotení sa posunul na 15. pozíciu. Jazdec stajne Slovnaft Rally Team dosiahol najlepší výsledok na tohtoročnom Dakare.

Pretekári absolvovali 645 kilometrov so štartom i cieľom v meste Ha’il, pričom samotný špeciál mal dĺžku 373 km. Van Beveren dosiahol na Honde časom 4:27:28 prvý triumf na Dakare a posunul sa na piate miesto v celkovom hodnotení.

Do celkového vedenia sa dostal Američan Skyler Howes na Husqvarne, ktorý obsadil vo štvrtok šiestu pozíciu. Predošlý líder Daniel Sanders (GasGas) z Austrálie skončil na 21. mieste a celkovo sa prepadol na ôsmu priečku.

Svitko štartoval ako 17. a už po necelých 70 kilometroch bol v najlepšej desiatke. Bojoval o ňu celú etapu a krátko pred cieľom mu patrila deviata priečka, keď na Čiľana Corneju strácal iba 9:16 minúty. Na záverečných 47 kilometroch ho predstihli Goncalves a Quintanilla.

Jeho krajan Juraj Varga obsadil v kategórii štvorkoliek šieste miesto. Figuroval pôvodne na siedmom mieste, no po štvorminútovej penalizácii pre Poliaka Kamila Wišniewského poskočil o jednu priečku.

Na víťazného Argentínčana Francisca Morena Floresa stratil 12:57 minúty. Do čisto piesočnatej etapy vyrazil ako piaty v poradí a na prvom medzičase bol až dvanásty. Postupne sa však prepracoval dopredu a v celkovom hodnotení poskočil na šieste miesto.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport