Na hlavný obsah

Rely Dakar: V druhej etape mal Svitko technické problémy

Skončil na 26. mieste.

Slovenský pretekár Štefan Svitko.
Slovenský pretekár Štefan Svitko.Foto: Profimedia

Slovenský motocyklový pretekár Štefan Svitko obsadil v pondelňajšej (2. 1.) druhej etape rely Dakar 26. miesto. Jeho krajan Juraj Varga skončil v kategórii štvorkoliek na siedmej priečke. Jazdec stajne Slovnaft Rally Team bol o 21:38 minút pomalší než Američan Mason Klein na KTM. Varga stratil na Francúza Alexandra Girouda 30:25 min.

Pretekári absolvovali 588 kilometrov dlhú trasu z pobrežia Červeného mora do mesta Alula, pričom samotný špeciál mal dĺžku 430 km. Klein dosiahol čas 5:23:04 hodiny a zvíťazil aj napriek dvojminútovej penalizácii.

Najlepší nováčik z vlaňajšej edície prestížnych púštnych pretekov tak dosiahol prvý triumf na Dakare a posunul sa do vedenia v celkovom hodnotení.

Svitko vyštartoval ako devätnásty, no v dôsledku technických problémov sa v úvode prepadol na 47. miesto. Po ďalších dvesto kilometroch opäť figuroval v najlepšej tridsiatke a do cieľa získal ešte ďalšie štyri pozície. V celkovom hodnotení mu po dvoch etapách patrí 21. priečka s mankom 34:18 minúty na Kleina.

Varga vyrazil ako dvanásty v poradí a už po úvodných 50 kilometroch bol medzi najlepšími desiatimi. Na siedmom mieste sa usadil pomerne krátko pred cieľom a v celkovom hodnotení poskočil na ôsme miesto. Na Girouda stráca v hodnotení štvorkoliek 1:21:49 hodiny a v celkovom hodnotení motocyklov mu patrí 59. miesto.

Slovenský pretekár Juraj Varga.
Slovenský pretekár Juraj Varga.Foto: ČTK/Panoramic

Medzi automobilmi vybojoval triumf vlaňajší víťaz Nasser Al-Attiyah z Kataru. Štvornásobný šampión Dakaru zvládol na svojej Toyote GR DKR Hilux trasu za 5:00:26 hodín a k vedúcemu Carlosovi Sainzovi staršiemu sa priblížil na rozdiel 2:12 min. Etapové víťazstvo je preňho 44. na prestížnom podujatí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport