Na hlavný obsah

Reuters v Krematorsku nenašiel žiadne dôkazy o stovkách mŕtvych

Rusi tvrdia, že v oblasti zlikvidovali 600 ukrajinských vojakov.

Reuters v Krematorsku nenašiel žiadne dôkazy o stovkách mŕtvych
Ilustračná snímka - časť rakety zapichnutá v zemi. Foto: TASR/AP

V Kramatorsku na východe Ukrajiny nie sú žiadne zjavné známky, že by tu posledný ruský útok poničil budovy alebo si vyžiadal obete, uviedli reportéri agentúry Reuters. Novinári agentúry sa vydali do mesta zhodnotiť situáciu po tom, ako v nedeľu (8. 1.) ruské ministerstvo obrany oznámilo, že masívny ruský raketový úder zlikvidoval vyše 600 ukrajinských vojakov, ktorí tu boli ubytovaní.

Hovorca ruského ministerstva obrany tvrdil, že v Kramatorsku Rusi zasiahli dva objekty, ubytovňu číslo 28 a číslo 47. Tam podľa neho bývali ukrajinskí vojaci. Lokalizovať tieto objekty sa podľa neho podarilo vďaka nástrojom ruských rozviedok.

Reportéri Reuters, ktorí sa vydali po ruskom oznámení priamo k týmto dvom ubytovniam, tu ale známky ich vážnejšieho poškodenia nenašli. Podľa novinárov má ubytovňa číslo 47 iba rozbité okná, zatiaľ čo budova číslo 28 zostala nedotknutá, uviedla agentúra.

Asi 50 metrov od garáží blízko ubytovní si novinári všimli „kráter“, ktorý už bližšie nespresnili. Reportéri neobjavili ani žiadne známky toho, že by na mieste niekto utrpel ujmu na zdraví, a ani toho, že tu ukrajinskí vojaci vôbec bývali.

Ukrajina vyhlásenia Moskvy poprela

Hovorca východného zoskupenia ukrajinských síl označil tvrdenia Moskvy o zabití stoviek ukrajinských vojakov v Kramatorsku za klamlivé.

Ukrajinská armáda tvrdenia Moskvy poprela. „Táto informácia zodpovedá skutočnosti asi tak ako tvrdenie, že Rusi zničili všetky naše raketomety HIMARS,“ povedal ukrajinskej stanici Suspilne hovorca východného zoskupenia ukrajinských síl Serhij Čerevatyj. Rusko pravidelne oznamuje, že sa jeho silám podarilo na Ukrajine zničiť niektorý z týchto raketometov, ktoré Ukrajine poskytli USA.

Stanica BBC nedávno upozornila, že Moskva už oznámila zničenie 35 týchto raketometov, hoci Ukrajina ich dostala iba 20. Čerevatyj tiež vyhlásil, že Rusko nemá na rozdiel od Ukrajiny možnosti s presnosťou zasiahnuť miesta s vysokou koncentráciou vojakov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet