Na hlavný obsah

Režisér John Carpenter je legenda filmového hororu

Oslavuje 75 rokov.

Režisér John Carpenter je legenda filmového hororu
Americký režisér John Carpenter. Foto: Facebook/John Carpenter - The Master of Horror

Americký režisér John Carpenter, ktorý sa narodil 16. januára 1948, sa najviac vryl divákom do pamäti kultovými horormi Halloween alebo Vec. Tie nakrútil na prelome 70. a 80. rokov minulého storočia. V pondelok (16. 1.) oslavuje 75 rokov.

Na konte má ale aj akčný sci-fi Útek z New Yorku a jeho pokračovanie Útek z L.A. alebo romantický príbeh z rovnakého filmového žánru Starman. Okrem režijnej práce sa tento klasik filmového hororu presadil aj ako skladateľ filmovej hudby.

Americký režisér John Carpenter.
Americký režisér John Carpenter.Foto: Facebook/Director John Carpenter

Carpenter sa narodil v dedine Carthage v štáte New York. Vyrastal v Kentucky a filmové vedy vyštudoval na Juhokalifornskej univerzite v Los Angeles. Jeho prvou celovečernou snímkou, ku ktorej si napísal scenár a zložil aj hudbu, bolo sci-fi s prvkami humoru a satiry Temná hviezda (1974).

Okrem Halloweenu, ktorým v roku 1978 odštartoval jednu z najpopulárnejších strašidelných sérií všetkých čias, patrí ku Carpenterovým kultovým filmom Hmla (1980) alebo Vládca temnot (1987).

Počas kariéry si od hororov odskočil tiež k akčnému žánru alebo komédii. Ani v takýchto Veľkých ťažkostiach v Malej Číne (1986) ale nechýbala určitá dávka tajomna. A tiež Kurt Russell, Carpenterov obľúbený herec, ktorý nechýbal ani v oboch Útokoch alebo Veci.

„Každý človek v každej krajine, každá živá ľudská bytosť cíti, má rovnaké strachy. Všetci sme bratmi a sestrami v strachu. Pokiaľ ide o divákov, prekračuje horor medzinárodné hranice,“ povedal režisér pred rokmi o žánri, ktorý ho najviac preslávil.

Jeho posledný film The Ward z roku 2010, podobne ako predchádzajúci Duchovia Marsu (2001), ale ukázal, že aj takýto majster žánru si niekedy vyberie horšiu chvíľku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet