Na hlavný obsah

Rezort práce zaviedol zmeny v evidencii nezamestnaných

Ľudia už nebudú musieť cestovať do miesta trvalého bydliska.

Rezort práce zaviedol zmeny v evidencii nezamestnaných
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Ľudia, ktorí stratili zamestnanie, sa od nového roka môžu zaevidovať na ktoromkoľvek úrade práce. Ak žijú mimo svojho trvalého bydliska, nebudú musieť každé dva mesiace dochádzať na tamojší úrad práce, teda tak, ako to bolo doteraz. So zmenami prichádza rezort práce.

„Od januára sa táto podmienka rozširuje o ďalšiu možnosť, a to podanie žiadosti o zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie v mieste obvyklého pobytu, teda v mieste, kde sa občan dlhodobo zdržiava,“ priblížila hovorkyňa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Marianna Šebová.

Každé dva mesiace sa nezamestnaní musia na tom istom úrade práce nahlasovať. „Bude si plniť povinnosti k tomuto úradu, ako napríklad preukázanie hľadania zamestnania. Miesto obvyklého pobytu sa počas evidencie nemôže meniť,“ vysvetlila hovorkyňa.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Štát častokrát hovorí o tom, že chce aby sa ľudia sťahovali za prácou. Aby nekvasili na jednom mieste, boli proaktívni. Toto je zase spôsob, ako i štát vychádza v ústrety tým, že ich nekomanduje, že veci si vybavia iba na nejakom konkrétnom mieste,“ povedal Milan Kuruc, zakladateľ OZ Pracujúca chudoba.

Rezort práce sa neobáva, že zmena pravidiel neúmerne zaťaží úrady práce najmä vo veľkých mestách. „V tejto chvíli je predčasné hodnotiť budúci vplyv tejto legislatívnej zmeny. Situáciu budeme priebežne monitorovať,“ dodala Šebová.

„Nezamestnanosť nie je až taká vysoká, že by sa nám tu nejako valili prílevy nezamestnaných na jednotlivé úrady práce. Rátam s tým, že ministerstvo to nejak predbežne vyhodnotilo a vie čo robí,“ myslí si Kuruc

Po strate zamestnania sa môžete na úrade práce zaevidovať do 10 kalendárnych dní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko