Na hlavný obsah

Riešenie migračnej krízy treba hľadať na európskej úrovni, tvrdí Van der Bellen

Rakúsky prezident navštívil Slovensko.

Riešenie migračnej krízy treba hľadať na európskej úrovni, tvrdí Van der Bellen
Na snímke rakúsky prezident Alexander Van der Bellen s prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Foto: RTVS

Pohyb na hraniciach medzi Rakúskom a Slovenskom má byť pre obyvateľov voľný. Riešenie migračnej krízy treba hľadať na európskej úrovni.

Zhodli sa na tom prezidentka Zuzana Čaputová a rakúsky prezident Alexander Van der Bellen. Rokovali aj o bezpečnostnej situácii, pomoci Ukrajine, či energetickej a klimatickej kríze.

Množstvo Slovákov študuje, pracuje či býva v Rakúsku. Jednou z tém rokovania prezidentky a rakúskeho prezidenta boli preto pokračujúce kontroly na hraniciach.

„Verím, že aj zo strany najmä rakúskej vlády, dôjde k prehodnoteniu ochrany hraníc, respektíve hraničných kontrol na rakúskej strane. Verím, že schengenský priestor má byť voľný, pre voľný pohyb ľudí,“ uviedla prezidentka.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Kontroly na hranici trvajú dodnes

Minulý rok požiadalo o azyl v Rakúsku asi 110 000 ľudí. To je v prepočte na obyvateľa druhé najvyššie číslo v Európe. Rakúska vláda v snahe zamedziť prílevu nelegálnych migrantov zaviedla vlani na jeseň hraničné kontroly so Slovenskom. Trvajú dodnes.

Sťažujú život viac ako 45 000 ľudí, ktorí žijú alebo pracujú v pohraničných oblastiach. Je pritom aj v záujme slovenských susedov, aby im situáciu uľahčili.

„Riešenie vidíme skôr v posilnení ochrany vonkajších schengenských hraníc. Ochrana vnútorných hraníc nie je riešenie,“ dodala prezidentka.

Z prezidentského paláca smerovala delegácia aj na Úrad vlády SR na stretnutie s povereným predsedom vlády Eduardom Hegerom (OĽANO).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko