Na hlavný obsah

Rodina muža, ktorý zomrel po zásahu polície, vyzvala Kongres na reformu polície

Muža zbili pri cestnej kontrole, zraneniam podľahol.

Rodina muža, ktorý zomrel po zásahu polície, vyzvala Kongres na reformu polície
Ľudia na sviečkovej vigílii na pamiatku Afroameričana Tyra Nicholsa. Foto: TASR/AP

Právny zástupca rodiny Tyrea Nicholsa, ktorý na začiatku januára zomrel v americkom Memphise po brutálnom zásahu policajtov, vyzval Kongres na urýchlené prijatie policajnej reformy. Blízki 29-ročného muža ohľadom toho v piatok (27. 1.) telefonicky hovorili aj s americkým prezidentom Joeom Bidenom, napísal server BBC.

„Ak nevyužijeme (Nicholsovu) tragickú smrť na to, aby sme konečne schválili zákon Georgea Floyda, mali by sme sa hanbiť,“ povedal právny zástupca Ben Crump vo vysielaní stanice CNN.

Odkázal sa pri tom na normu, ktorá by kriminalizovala kontroverzné policajné postupy, napríklad škrtiace chvaty. Meno dostala po Georgi Floydovi, ktorý v máji 2020 zomrel pri zatýkaní políciou po tom, čo mu jeden zo strážnikov kľačal vyše deväť minút na krku. Jeho smrť vyvolala celoštátne i celosvetové protesty proti rasizmu a policajnej brutalite.

Návrh zákona prijala v roku 2021 demokratmi ovládaná americká Snemovňa reprezentantov, v Senáte sa ale zastavil, píše Reuters. Biden vo štvrtok (26. 1.) opäť vyzval Kongres, aby zákon prerokoval.

Nicholsova matka sa so stratou vyrovnáva nádejou, že bol jej syn predurčený na to, aby zmenil svet. Povedal Crump v nedeľu (29. 1.) stanici ABC. „Z hĺbky svojej duše verí, že Tyrea sem zoslali s nejakou úlohou a že z tejto tragédie vzíde väčšie dobro,“ uviedol právny zástupca.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet