Na hlavný obsah

Rokovanie za okrúhlym stolom s demokratickými stranami by sa mohlo odsunúť

Strany podľa Budaja potrebujú čas na prípravu svojich stanovísk.

Na snímke zľava podpredseda strany Smer-SD Richard Takáč, moderátorka Marta Jančkárová a dočasne poverený minister životného prostredia SR Ján Budaj (OĽANO).
Na snímke zľava podpredseda strany Smer-SD Richard Takáč, moderátorka Marta Jančkárová a dočasne poverený minister životného prostredia SR Ján Budaj (OĽANO).Foto: RTVS

Avizované stredajšie (1. 2.) rokovanie za okrúhlym stolom s demokratickými stranami by sa mohlo odsunúť. Dôvodom je posun hlasovania o termíne predčasných volieb na posledný možný deň. Strany potrebujú čas na prípravu stanovísk.

V sobotu (28. 1.) to v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy uviedol dočasne poverený minister životného prostredia SR Ján Budaj (OĽANO).

K oddialeniu rozhodnutia o termíne predčasných volieb Budaj uviedol, že sám nie je nadšený. Domnieva sa, že to zbytočne vytvára podmienky na zákulisné tlaky.

Pripomenul, že väčšina bývalých koaličných partnerov sa dohodla na septembrovom termíne. Dúfa, že nik z partnerov bývalej koalície dohodu nezradí. „Občania musia dostať moderný štát a nie klientelistickú polomafiu,“ dodal Budaj. 

Podpredseda Smer-SD Richard Takáč, že pre stranu je neprijateľný septembrový termín predčasných volieb. Chcú buď májový alebo júnový termín. A tak spravia všetko preto, aby to tak bolo.

Uviedol však, že neprebiehali žiadne rokovania o zákulisných dohodách medzi Smerom-SD a inými stranami o podpore skoršieho termínu.

Spolupráca s Modrou koalíciou

„Spektrum pravice a terajších koaličných strán je asi vo veľmi katastrofálnom stave, keď v zásade dokázali vzkriesiť aj Mikuláša Dzurindu,“ uviedol Takáč. Ten podľa neho nesie plnú zodpovednosť za to, že Slovensko má momentálne aj vysoké ceny za plyn a elektrinu.

Moderátorka Sobotných dialógov Marta Jančkárová pripomenula tvrdenie Dzurindu, ktorý uviedol, že politickú zodpovednosť už vyvodil a cenu už zaplatil.

Avšak dodal, že keď Dzurinda viedol politický súboj, napríklad s Robertom Ficom (Smer-SD), diskusie boli aspoň na úrovni a vo vecnej rovine.

Budaj sa k možnej spolupráci občiansko-demokratickej platformy s Modrou koalíciou odmietol vyjadriť „Dodržiavame štandardnú politickú kultúru, nič nebudeme odkazovať cez médiá,“ ozrejmil. Takáč viedol, že Smer-SD pôjde samostatne a nebude sa spájať s inými projektami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko