Na hlavný obsah

Rusa odsúdili na 12 rokov za podpálenie vojenskej správy

Výtržníctvo rekvalifikovali na teroristický útok.

Rusa odsúdili na 12 rokov za podpálenie vojenskej správy
Ilustračná snímka. Foto: twitter/ Bill Warner

V Rusku prvý raz vyniesli rozsudok za spáchanie teroristického útoku. Takto príslušný vojenský súd kvalifikoval podpálenie vojenskej správy v meste Nižnevartovsk. Obvineného odsúdili na 12 rokov odňatia slobody vo väzení s prísnym režimom. Uviedla to v utorok (31. 1.) britská stanica BBC.

K podpáleniu vojenského registračného a zaraďovacieho úradu v Nižnevartovsku v Chanty-Mansijskom autonómnom okruhu v západnej Sibíri došlo 4. mája 2022.

Podľa ministerstva pre mimoriadne situácie založený požiar zasiahol len plochu s rozlohou jeden meter štvorcový a zaobišiel sa bez zranených. Dvojicu podozrivých Vladislava Borisenka a Vasilija Gavrilišen zadržali krátko po incidente.

Podľa vyšetrovateľov odsúdený Borisenko nakrútil, ako Gavrilišen hádže zápalné fľaše do budovy, kde sídlila vojenská správa. Pôvodne oboch mužov obvinili iba z výtržníctva a úmyselného ničenia cudzieho majetku. V decembri ich skutok však rekvalifikovali na teroristický útok. Obvinení, ktorých kauzy súd rozdelil, s týmto rozhodnutím súdu nesúhlasili.

Ruské tlačové agentúry v tom čase napísali, že Borisenko svoju vinu plne priznal a oľutoval. Tvrdil tiež, že k spáchaniu činu ho neviedli žiadne politické motívy. Obaja zhodne vyhlasovali, že diskutéri na platforme Telegram im núkali finančnú odmenu, ak podpália vojenskú správu.

Minulý týždeň bolo z úmyselného poškodzovania majetku na teroristický útok rekvalifikované aj trestné konanie proti členom rockovej skupiny Room 32 Alexejovi Nurejevovi a Romanovi Nasrijevovi, ktorí boli v októbri obvinení z podpálenia budovy vojenskej správy v Čeľabinskej oblasti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet