Na hlavný obsah

Rusi začali mohutný útok na Soledar, hlási Kyjev

To predstavuje jedno z kľúčových miest pre ukrajinskú obranu pri Bachmute.

Rusi začali mohutný útok na Soledar, hlási Kyjev
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ruské sily začali mohutný útok na mesto Soledar v Doneckej oblasti, ktoré predstavuje jedno z kľúčových miest pre ukrajinskú obranu pri Bachmute. Informovala o tom v pondelok (9. 1.) námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová. Známy ukrajinský novinár z miesta bojov uviedol, že situácia je pre obrancov kritická.

Soledar je už niekoľko dní dejiskom zúrivých bitiek medzi útočiacimi ruskými silami a ukrajinskými obrancami. Obe strany do frontového mesta severne od Bachmutu presunuli posily.

„Po neúspešnom pokuse o dobytie Soledaru a ústupe sa nepriateľ preskupil, doplnil straty, nasadil ďalšie útočné jednotky, zmenil taktiku a začal silný útok,“ napísala Maljarová na telegrame. Do ofenzívy sa podľa nej zapojilo tiež veľké množstvo žoldnierov z Vagnerovej skupiny.

„Naši obrancovia statočne bránia každý meter svojej rodnej krajiny. Zúrivé boje pokračujú práve teraz,“ dodala.

Večerná zvodka ukrajinského generálneho štábu sa o Soledare a Bachmute zmieňuje iba ako o miestach, ktoré sa dostali pod ruskú paľbu, nie v súvislosti s mohutnou ruskou ofenzívou, pripomína ruské vydanie stanice BBC. 

Šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak popoludní uviedol, že Soledar, Bachmut aj celý východný úsek frontu ukrajinskí obrancovia držia.

Skúsený vojnový novinár Jurij Butusov podľa agentúry Unian informoval, že Ukrajinci vedú v Soledare už osem dní nepretržité boje na blízku vzdialenosť. Rusom sa podarilo preniknúť do zastavanej oblasti, obrancovia ale podľa neho držia celé mesto pod palebnou kontrolou.

Neskôr večer Butusov napísal, že situácia v Soledare je pre ukrajinských obrancov hrozivá. Rusi podľa neho dosiahli postavenie, z ktorého môžu ostreľovať cestu dôležitú pre zásobovanie ukrajinských síl. „Nejde o úplné obkľúčenie, ale normálne zásobovanie po ceste je nemožné, je to kritické pre obranu. Sú však možnosti, ako situáciu zlepšiť. V tejto oblasti máme sústredené značné sily,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet