Na hlavný obsah

Ruská vláda podporila zákaz máp spochybňujúcich ruskú územnú celistvosť

Budú považované za extrémistické materiály.

Ruská vláda podporila zákaz máp spochybňujúcich ruskú územnú celistvosť
Na ilustračnej snímke ľudia s ruskými vlajkami v rukách. Foto: TASR/AP

Ruská vláda podporila návrh novely zákona, na základe ktorej by sa považovali mapy spochybňujúce oficiálnu „územnú celistvosť“ Ruska za extrémistické materiály. V pondelok (9. 1.) o tom informovala agentúra Reuters, ktorá sa odvoláva na ruskú štátnu agentúru TASS.

Návrh novely zákona proti extrémizmu, do ktorého nahliadla agentúra TASS, sa zaoberá „kartografickými a inými dokumentami a obrázkami, ktoré spochybňujú územnú celistvosť Ruska“.

Vzťahuje sa napríklad aj na náboženské organizácie alebo novinárov a ich materiály a podľa agentúry Reuters umožňuje Kremľu upevniť svoju moc nad oponentami.

Autori návrhu poukázali na to, že niektoré mapy používané v Rusku spochybňujú jeho územnú celistvosť najmä v súvislosti s Krymským polostrovom a Kurilskými ostrovmi, uvádza TASS bez citovania svojho zdroja.

Krymský polostrov a Kurilské ostrovy

Krym Rusko anektovalo od Ukrajiny v roku 2014. Tento krok vtedy odsúdila samotná Ukrajina a mnohé iné krajiny. Kyjev odvtedy často kritizuje mapy, ktoré zobrazujú Krym ako súčasť Ruska.

Kurily tvoria pás ostrovov medzi ruským polostrovom Kamčatka a Japonskom. Tokio si robí nároky na ich južnú časť už od konca druhej svetovej vojny. Vtedy Rusko túto časť Kurilských ostrovov obsadilo.

Návrh musí schváliť Štátna duma

Návrh novely zákona musí teraz schváliť Štátna duma, dolná komora ruského parlamentu, kde prejde troma čítaniami. Následne ju pošlú na schválenie Rade federácie, hornej komore parlamentu, a nakoniec ju musí podpísať ruský prezident Vladimir Putin.

Okrem toho začali ruskí zákonodarcovia diskutovať aj o trestaní ruských občanov, ktorí sú proti vojne na Ukrajine. Bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev uviedol, že v časoch vojny platia špeciálne pravidlá umožňujúce vysporiadanie sa so zradcami, všíma si Reuters.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet