Na hlavný obsah

Ruská vojenská prokuratúra chce zablokovať web OSN

Prístup chce zakázať aj na web tureckej tlačovej agentúry.

Ruská vojenská prokuratúra chce zablokovať web OSN
Na ilustračnej snímke vlajka OSN. Foto: pixabay.com

Vojenská prokuratúra z ruskej Vladimirskej oblasti požiadala súd, aby zakázal prístup na hlavnú internetovú stránku OSN a tiež na web tureckej štátnej tlačovej agentúry Anadolu. Oznámila to v sobotu (14. 1.) ruská agentúra TASS s odvolaním sa na okresný súd, kam žiadosť doputovala.

Správu medzičasom prevzali ďalšie ruské médiá, vrátane spravodajského serveru Meduza, pôsobiaceho v lotyšskom exile. Nikto však zatiaľ nevedel zistiť, čo je dôvodom na túto žalobu.

„Zaregistrovali sme žalobu, aby sme vyhlásili informácie šírené po internete za zakázané informácie. V žalobe sú požiadavky zakázať prístup k uvedeným internetovým stránkam,“ potvrdila hovorkyňa súdu s tým, že zainteresovanou stranou je tiež ruský cenzúrny úrad Roskomnadzor.

Na súde však nespresnili podstatu výhrad, aké má vojenská prokuratúra k OSN a k tureckej agentúre. Žalobou sa má súd zaoberať na konci januára, dodal TASS.

Nevie sa, či žaloba prokuratúry nejako súvisí s tým, že Ukrajina by chcela do konca februára usporiadať na pôde OSN „mierový samit“, na ktorom nepočíta s účasťou Ruska. Ibaže by Moskva medzitým prehrala vojnu, ktorú proti Ukrajine vedie už 325 dní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet