Na hlavný obsah

Ruské ostreľovanie Dnipra má už 25 obetí

Medzi 73 zranenými je aj 13 detí.

Ruské ostreľovanie Dnipra má už 25 obetí
Záchranári pátrajú po obetiach a preživších pod troskami domu, ktorý zasiahla ruská raketa. Foto: TASR/AP

Počet obetí, ktoré si vyžiadal sobotňajší (14. 1.) ruský zásah obytného domu v ukrajinskom Dnipre, stúpol na 25. Napísal to v nedeľu (15. 1.) server The Kyiv Independent s odvolaním sa šéfa oblastnej správy Valentyna Rezničenka.

Minimálne 73 ľudí, vrátane 13 detí, pri útoku utrpelo zranenia. Z trosiek sa podarilo zachrániť 39 ľudí vrátane šesť detí, napísal denník Ukrajinska pravda. Podľa neho záchranári majú informácie o 43 nezvestných. Šance nájsť ďalších preživších sú podľa starostu minimálne.

Ruská strela zasiahla deväťpodlažný dom so 16 vchodmi, v ktorom žilo zhruba 1 700 ľudí. Útok úplne zničil 72 bytov a ďalších 230 poškodil. Medzi obeťami v meste, ktoré leží 400 kilometrov juhovýchodne od Kyjeva, je podľa úradov aj 15-ročné dievča.

Server BBC podotýka, že ruské médiá, ktoré podliehajú štátnej cenzúre, o údere v Dnipre vôbec neinformovali.

Dom zasiahla raketa Ch-22, ktorá niesla bezmála tonovú bojovú hlavicu, a odpálili ju z ruského bombardéra Tu-22M3, uviedol v televízii hovorca ukrajinského letectva Jurij Ihnať. Túto raketu pôvodne vyvinuli v Sovietskom zväze na ničenie amerických lietadlových lodí.

Ukrajinská armáda podľa denníka Ukrajinska pravda uviedla, že nedisponuje takými zbraňami, ktoré by rakety Ch-22 dokázali zostreliť. „(Rusko) od začiatku svojej vojenskej agresie na území Ukrajiny vyslalo vyše 210 takýchto rakiet. Ani jednu protivzdušná obrana nezostrelila,“ uviedol veliteľ ukrajinského letectva Mykola Oleščuk.

Ukrajina v sobotu čelila ďalšej veľkej vlne ruských útokov. Rusko začalo inváziu na Ukrajinu vlani 24. februára, od začiatku októbra potom systematicky útočí na ukrajinské mestá a energetickú infraštruktúru.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet