Na hlavný obsah

Rusko muselo poslať domov viac ako 9 000 ilegálne mobilizovaných ľudí

Boli medzi nimi aj tí, ktorých nemali mobilizovať vzhľadom na ich zdravotný stav.

Rusko muselo poslať domov viac ako 9 000 ilegálne mobilizovaných ľudí
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Rusko muselo poslať domov viac ako 9 000 ľudí, ktorých „ilegálne mobilizovalo“. V utorok (31. 1.) to povedal ruský generálny prokurátor Igor Krasnov počas rozhovoru s prezidentom Vladimirom Putinom. Informovala o tom webová stránka televízie CNN.

„Vďaka dohľadu (Generálnej prokuratúry) sa domov vrátilo viac ako 9 000 nelegálne mobilizovaných občanov. A to vrátane tých, ktorých nemali v žiadnom prípade mobilizovať vzhľadom na ich zdravotný stav,“ informoval Krasnov počas stretnutia s Putinom v Kremli.

Mobilizácia sa v Rusku podľa neho dlho neuskutočnila a teraz „odhalila veľa významných problémov“. Väčšina z nich pri dodávkach uniforiem a vojenského výstroja „bola vyriešená“, tvrdí Krasnov.

„Teraz kontrolujeme dodávky zimných uniforiem pre mobilizovaný vojenský personál, ako aj vytváranie vhodných skladov a ich bezpečnosť,“ povedal ruský generálny prokurátor.

Niektorí povolaní záložníci boli nespôsobilí na vojenskú službu pre vek, zdravotný stav či iné dôvody. Ruskí občania museli po vyhlásení mobilizácie často pomáhať pomocou zbierok, aby odvedencom zabezpečili primerané vybavenie. Mnohí z vojakov sa sťažovali, že im často chýba aj základné vojenské vybavenie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet