Na hlavný obsah

Rusko odstupuje od európskeho dohovoru o boji proti korupcii

Termín hlasovania o vypovedaní dohovoru zatiaľ nestanovili.

Rusko odstupuje od európskeho dohovoru o boji proti korupcii
Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Ruský prezident Vladimir Putin požiadal dolnú komoru parlamentu, Štátnu dumu, aby ukončila pristúpenie k dohovoru Rady Európy o boji proti korupcii. Rusko ho podpísalo v roku 1999.

Termín hlasovania o vypovedaní dohovoru zatiaľ nestanovili. Očakáva sa, že sa uskutoční čoskoro, informovala v pondelok (9. 1.) agentúra AP.

Putin vo svojom liste Štátnej dume argumentoval, že odstúpenie je dôsledkom rozhodnutia Rady Európy obmedziť účasť Moskvy na práci ustanovizne. Jej úlohou je dohliadať na všeobecné dodržiavanie dohovoru. Putin tento stav označil za „neprijateľný“ a „diskriminačný“.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v pondelok uviedol, že odstúpenie Ruska od protikorupčného dohovoru nebude v Rusku brániť úsiliu v boji proti úplatkárstvu.

„V žiadnom prípade to neoslabí náš domáci právny rámec na boj proti korupcii,“ ubezpečoval Peskov v konferenčnom hovore s novinármi.

Dodal, že Rusko bude pokračovať v protikorupčnej spolupráci s „priateľskými“ krajinami, a poznamenal, že takáto spolupráca s „nepriateľskými“ krajinami sa aj tak zastavila.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet