Na hlavný obsah

Rusko sa pripravuje na novú ofenzívu, tvrdia analytici

Rusko sa nechystá rokovať o mieri, hovorí Stoltenberg.

Rusko sa pripravuje na novú ofenzívu, tvrdia analytici
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Rusko sa na Ukrajine pripravuje na novú ofenzívu, uvádza s odvolaním sa na západné, ukrajinské i ruské zdroje americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Analytici v správe odhadujú, že útočnú operáciu jednotky Moskvy začnú v nasledujúcich mesiacoch, pravdepodobne vo východoukrajinskej Luhanskej oblasti.

Nič nenasvedčuje tomu, že by sa Rusko chystalo rokovať o mieri, uviedol v pondelok (30. 1.) generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg a dodal, že všetko svedčí o opaku. Moskva podľa neho môže mobilizovať až 200 000 ďalších vojakov a pokračuje vo zvýšenej výrobe zbraní a munície. Ďalšie zásoby podľa neho získava od Iránu či Severnej Kórey.

Ruské sily v príprave na ofenzívu posilňujú svoje pozície na Donbase, uviedol jeden z predstaviteľov pozemných síl ukrajinskej armády Ivan Tymočko. Rusko podľa neho pre domáci tlak na víťazstvo potrebuje útočnú operáciu.

Predchádzajúce odhady ISW o obnovení ofenzívy ruských síl, ktoré sa vlani v lete a na jeseň bránili ukrajinskej protiofenzíve na juhu a východe krajiny, potvrdzujú nielen vyjadrenia Stoltenberga a Tymočka, ale tiež proruskí vojnoví blogeri. Podľa nich sa na novú ofenzívu pripravuje aj ruský informačný priestor.

Nová os postupu?

Rusko sa podľa britskej rozviedky snaží vytvoriť novú os postupu v Doneckej oblasti a odkloniť ukrajinské jednotky od Bachmutu. Sily Moskvy v posledných troch dňoch pravdepodobne prešli do sústredeného útoku v okolí miest Pavplyvka a Vuhledar, píše ďalej.

Mestá, ktoré ležia 50 kilometrov juhozápadne od Donecka sa Rusko pokúsilo neúspešne dobyť už vlani v novembri. Jednotkám sa podľa Londýna zrejme podarilo postúpiť za riečku Kašlachač, ktorá v posledných mesiacoch vyznačovala frontovou líniou.

„Existuje reálna možnosť, že Rusko bude v tomto sektore naďalej dosahovať lokálne zisky. Je však nepravdepodobné, že by Rusko malo v oblasti dostatok neangažovaných jednotiek na dosiahnutie operačne významného prelomu,“ píše britská rozviedka.

Ukrajinskí obrancovia podľa ukrajinského generálneho štábu odrazili v uplynulom dni na východe krajiny ruské jednotky pri 13 obciach vrátane Bachmutu a Vuhledaru. Ruské jednotky podnikli ofenzívne kroky v smere na Lyman a Bachmut a podľa Kyjeva pri tom mali ťažké straty. Túto správu nemožno nezávisle overiť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet