Na hlavný obsah

Ruský miliardár Abramovič tesne pred začiatkom vojny previedol miliardy dolárov na svoje deti

Píše o tom britský denník The Guardian.

Ruský miliardár Abramovič tesne pred začiatkom vojny previedol miliardy dolárov na svoje deti
Ruský miliardár Roman Abramovič. Foto: TASR/AP

Ruský podnikateľ Roman Abramovič tesne pred začiatkom plnohodnotnej ruskej invázie na Ukrajinu previedol na svoje deti fondy v hodnote miliárd dolárov, vyplýva podľa denníka The Guardian z uniknutých dokumentov.

Táto reorganizácia sa podľa denníka týkala desiatich tajných offshorových fondov, z ktorých Abramovič ťažil, a odohrala sa začiatkom februára. Teda čoskoro po tom, ako západné vlády v snahe odvrátiť napadnutie Ukrajiny začali Moskve hroziť uvalením sankcií na ruských oligarchov.

Vďaka reorganizácii sa sedem Abramovičových detí, z ktorých najmladší má deväť rokov, stalo vlastníkmi aktív spájaných s podnikateľskou osobou.

Hodnota tohto majetku predstavuje najmenej štyri miliardy dolárov (3,8 mld. eur), uviedol The Guardian s tým, že by však mohla byť ešte oveľa vyššia. Tvoria ho luxusné nehnuteľnosti, flotila superjácht, vrtuľníkov a súkromných lietadiel.

Prevedenie fondov by mohlo narušiť efektivitu sankcií uvalených na Abramoviča. Podnikateľ figuruje na sankčných zoznamoch Európskej únie a Spojeného kráľovstva, na americkom však nie.

Médiá predtým písali, že Washington Abramoviča mohol pred sankciami ušetriť z dôvodu, že sa domnieval, že podnikateľ by vďaka svojim väzbám mohol pôsobiť ako neoficiálny mediátor v ukrajinskom konflikte.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet