Na hlavný obsah

Ruský útok v Dnipre si vyžiadal najmenej 12 mŕtvych

Ďalších 64 ľudí utrpelo zranenia.

Ruská raketa zasiahla bytový dom v ukrajinskom Dnipre.
Ruská raketa zasiahla bytový dom v ukrajinskom Dnipre.Foto: TASR/AP

Najmenej 12 mŕtvych, vrátane 15-ročného dievčaťa, a 64 zranených si vyžiadal sobotný (14. 1.) zásah obytného domu v Dnipre ruskou raketou, uviedol novú bilanciu náletu šéf oblastnej správy Valentyn Rezničenýko.

Strela zasiahla dom so 16 vchodmi, v ktorom žilo asi 1 700 ľudí. V zasiahnutej časti domu bolo 72 bytov, v ktorých mohlo žiť 100 až 200 ľudí, uviedol zástupca šéfa prezidentskej kancelárie Kyrylo Tymošenko, ktorý svojho času býval v susedstve.

„Sú to desivé čísla, podľa ktorých sa orientujú záchranári pri prehľadávaní trosiek,“ dodal. V dome teraz nejde elektrina a plyn, okná sú rozbité a fakticky je nutné postarať sa o ubytovanie viac ako tisícky ľudí. Našťastie, ľudia sa správajú ohromne obetavo, ponúkajú pomoc, dočasné ubytovanie a pomáhajú odpratávať trosky.

Bilancia zásahu v Dnipre najprv počítala s 10 ranenými a 15 zachránenými z trosiek budovy. Následne úrady informovali o zväčšujúcom sa počte obetí a ranených, vrátane tuctu detí. Všetky zranené deti sú podľa Rezničenka v starostlivosti lekárov, deväťročné dievča je vo vážnom stave.

Zásah deväťpodlažnej budovy v meste, ktoré má takmer milión obyvateľov a leží asi 400 kilometrov juhovýchodne od Kyjeva, bol podľa médií súčasťou druhej vlny ruských vzdušných útokov na Ukrajinu.

Popoludní v celej Ukrajine opäť vyhlásili letecký poplach. Úrady nabádali obyvateľov, aby sa schovali do krytov. V niektorých oblastiach zasahovala protivzdušná obrana. Výbuchy boli počuť v Kyjeve a v Odese.

Zásah objektu kritickej infraštruktúry oznámili úrady v Ľvove na západe krajiny a v Charkovskej oblasti na východe. Ukrajinská metropola aj ďalšie ukrajinské mestá sa už ráno stali terčom ruských rakiet. Ich cieľom bola aj kritická infraštruktúra.

Odstávky elektriny

Kyjevská radnica podľa agentúry Ukrinform uviedla, že vďaka účinnej protivzdušnej obrane nezasiahli žiadny objekt kritickej infraštruktúry.

Protivzdušná obrana zostrelila 25 z 38 ruských striel rôznych typov, uviedlo veliteľstvo ukrajinského letectva. Vrátane striel s plochou dráhou letu typu Ch-101, Ch-555 a Kalibru a rakiet Ch-59.

Rusom sa však podarilo značne poškodiť jednu z tepelných elektrární zásahom do turbínového oddelenia. Škody utrpeli aj ďalšie zariadenia tejto elektrárne, napísala agentúra Unian s odvolaním sa na energetickú spoločnosť DTEK. Hasiči a pracovníci firmy pokračujú v odstraňovaní následkov.

Ukrajinský minister energetiky Herman Haluščenko varoval, že nadchádzajúce dni budú na energetickom fronte „ťažké“ po tom, ako posledné ruské útoky zasiahli kritickú infraštruktúru vo viacerých regiónoch. „Pre ostreľovanie sa vo väčšine regiónov zavádzajú núdzové odstávky. Najbližšie dni budú ťažké. Na obnovení dodávok elektriny sa už pracuje,“ uviedol na facebooku.

Moldavská policajná hliadka v sobotu v pohraničí po rozsiahlom ruskom útoku na Ukrajinu objavila úlomky rakety, uviedlo ministerstvo vnútra. Je to už tretí prípad, keď úlomky rakiet dopadli na moldavské územie. Incident si nevyžiadal ranených, dodala ruská redakcia BBC.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet