Na hlavný obsah

S výpadkom palmového oleja ráta aj Slovensko

Potravinári však nevylučujú ďalšie zdražovanie.

S výpadkom palmového oleja ráta aj Slovensko
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Jeden z najväčších producentov palmového oleja hovorí o zastavení dodávok do Európskej únie. Malajzia reaguje na dohodu Bruselu, ktorý chce skončiť s odlesňovaním planéty.

Odhaduje sa, že palmový olej je vo viac ako polovici výrobkov na slovenskom trhu. Potravinári preto nevylučujú ďalšie zdražovanie.

Ak budú chcieť výrobcovia palmového oleja naďalej obchodovať s Európskou úniou, budú musieť dodržať prísne pravidlá.

„Budú musieť preukázať, že tieto komodity neboli pestované alebo produkované na pôde, ktorú odlesnili alebo sa na nej degradovali lesy,“ uviedla to vedúca tlačového tímu Zastúpenia Európskej komisie v SR Ingrid Ludviková.

Nespokojnosť Malajzie

Ide zatiaľ o predbežné nariadenie Bruselu, ktoré čaká na schválenie. Avšak od Malajzie a Indonézie, ako dvoch najväčších producentov palmového oleja, sa už ozývajú nespokojné hlasy.

„Jedným z riešení je, že zastavíme export do Európy a zameriame sa na iné krajiny,“ uviedol minister pre oblasť komodít Malajzie Fadillah Yusof.

Palmový olej nájdeme v cukrovinkách, mliečnych výrobkoch, v polotovaroch aj v instantných jedlách. Z Malajzie a Indonézie ho cez dodávateľov nakupuje aj potravinársky podnik v Prievidzi. Tvrdí, že ak o tento zdroj prídu, nič zásadné to pre nich neznamená.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Dodávatelia majú rôzne zdroje palmového oleja, nielen zo samotnej Malajzie a Indonézie, ale aj z iných krajín. Či už je to zo strednej Ameriky alebo Ázie. Naši dodávatelia majú certifikát na preukázanie udržateľnosti pestovania palmového oleja,“ priblížil riaditeľ výrobného závodu Nestlé Slovensko v Prievidzi Dušan Ďurdík.

Dá sa nahradiť inými olejmi

Firma nakupuje olej v rôznych podobách. Tuhý aj v prášku. Pridáva ho do bujónov, polievok aj do granulovaných dochucovadiel. V prípade núdze by ho vedeli nahradiť aj inými olejmi. Pri slnečnicovom či repkovom však musia rátať s násobne vyššou cenou.

Hoci sa radí k najlacnejším olejom, no pre obsah mastných kyselín aj k najškodlivejším pre ľudské zdravie. Produkcia palmového oleja vytláča z prírody orangutanov, slonov, tigrov a podpisuje sa pod ich postupné vyhynutie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko