Na hlavný obsah

Samosprávne kraje si nevedia poradiť s nedostatkom lekárov

Chýbajú ich stovky pre deti a dorast aj pre dospelých.

Samosprávne kraje si nevedia poradiť s nedostatkom lekárov
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Samosprávne kraje si nevedia poradiť s nedostatkom lekárov. Chýbajú ich stovky pre deti a dorast aj pre dospelých. Župy totiž nemajú priame kompetencie, aby mohli určiť, kde má lekár pracovať. Viaceré však využívajú dotačné schémy či rôzne benefity, aby zdravotníkov motivovali.

Odborníci upozorňujú, že systém nesmie stáť iba na lekároch a posilniť treba aj zdravotné sestry. Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Nina Alžbetkinová.

Vyspelé krajiny smerujú pozornosť do ambulantnej sféry, ktorá zabezpečí základnú starostlivosť a odľahčí tak nemocnice, hovorí riaditeľ Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy Dušan Zachar. V regiónoch však chýbajú stovky obvodných lekárov pre dospelých aj deti. Samosprávne kraje nemajú kompetencie na ich rozmiestnenie.

Vždy sú závislé na rozhodnutí centrálnej vlády a zákonodarcov, ktorí nastavujú pravidlá. A samozrejme, čiastočne aj disponibilnými zdrojmi, ktoré sú obmedzené zo strany zdravotných poisťovní. dodal.

Župy mohli v minulosti využiť takzvané umiestenky. Lekárovi prikázali pracovať tam, kde bolo treba. Dnes podobnú právomoc nemajú a ak lekár požiada o založenie si ambulancie a splní všetky podmienky, kraj mu to musí povoliť. Zdravotník si pritom mesto vyberá sám.

Zmena systému?

Vedúca odboru zdravotníctva Žilinského kraja Silvia Pekarčíková dodáva, že na doplnenie chýbajúcich lekárov treba zmeniť celý systém. Napríklad posilniť kompetencie zdravotných sestier, ktoré lekárovi vedia výrazne pomôcť zvládnuť aj viac pacientov.

Ale to musí byť aj zaplatené. Keď bude mať lekár tri sestry, budú robiť aj edukačnú činnosť, využívať telemedicínu a kontaktovať pacienta aktívne, musíme dokonale upratať systém. uviedla.

Rezort zdravotníctva tvrdí, že mnohí lekári sú súkromní poskytovatelia, preto ich nie je možné cielene umiestňovať. Odkazuje na skúsenosti zo zahraničia. Z vyjadrenia RTVS vybrala:

Samosprávne kraje sú zároveň poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti a všeobecných lekárov zamestnávajú v nimi zriadených ambulanciách. Nepriamo tak ovplyvňujú a umiestňujú lekárov tam, kde ich najviac potrebujú.

Tento systém už napríklad zaviedla banskobystrická župa. Lekárom ponúka viaceré benefity. Ministerstvo zdravotníctva tiež vyhlásilo výzvu na príspevok na zriadenia ambulancie, ak sa lekár rozhodne prísť do regiónu, kde ich je nedostatok.

Samosprávne kraje môžu požiadať o zaradenie okresu alebo mesta do zoznamu nedostatkových oblastí a tak lekárov nepriamo nasmerovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál