Na hlavný obsah

Šéf nemeckého Inštitútu Roberta Kocha odchádza v apríli z funkcie

Odchádza na vlastnú žiadosť.

Šéf nemeckého Inštitútu Roberta Kocha odchádza v apríli z funkcie
Lothar Wieler. Foto: TASR/DPA

Šéf nemeckého Inštitútu Roberta Kocha (RKI) Lothar Wieler k 1. aprílu odchádza na vlastnú žiadosť z funkcie. V stredu (1. 11.) to spoločne oznámili RKI a rezort zdravotníctva v Berlíne s tým, že Wieler sa bude venovať „novým úlohám vo výskume a vzdelávaní“. Vyplýva to zo správy agentúry DPA.

Wieler svoje rozhodnutie konzultoval s ministrom zdravotníctva Karlom Lauterbachom, keďže RKI spadá pod tento rezort. „Dlhoročnú spoluprácu s ním založenú na dôvere si veľmi vážim,“ povedal minister a 61-ročnému Wielerovi sa poďakoval v mene celej vlády. Dodal, že bez neho by Nemecko pandémiou koronavírusu prešlo omnoho horšie.

Wieler viedol RKI počas covidovej pandémie. Táto inštitúcia pravidelne zverejňovala nové údaje o počte nakazených a obetí. Takisto vláde odporúčala, aké preventívne opatrenia je nutné prijať.

Wieler uviedol, že bolo privilégiom pracovať počas pandémie na takej „exponovanej pozícii spolu s motivovaným tímom vynikajúcich odborníkov“ a poďakoval sa zamestnancom RKI za ich „mimoriadne nasadenie“.

Podrobnosti o ďalšom Wielerovom pôsobení zverejnené neboli. Dočasne ho na pozícii šéfa RKI po jeho odchode nahradí jeho súčasný zástupca Lars Schaade.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet