Na hlavný obsah

Severná Kórea vystrelila ďalšiu raketu

Dopadla do mora.

Severná Kórea vystrelila ďalšiu raketu
Na archívnej snímke ľudia sledujú vystrelenie balistickej rakety Severnou Kóreou. Foto: TASR/AP

Severná Kórea odpálila balistickú raketu do mora východne od Kórejského polostrova. Oznámila v sobotu (31. 12.) juhokórejská armáda. Tento krok prišiel ani nie 24 hodín po tom, ako Severná Kórea vystrelila tri balistické rakety krátkeho doletu.

Terajší test bol podľa času výstrelu vlastne prvým v novom roku, píšu agentúry. V Ázii už bola vzhľadom na časový posun nedeľa (1. 1.), prvý deň roku 2023.

Balistickú raketu krátkeho doletu odpálili okolo 02.50 h miestneho času (18.50 h SEČ) z okolia hlavného mesta Pchjongjangu. Uviedol to juhokórejský zbor náčelníkov štábov. Strela letela asi 400 kilometrov, kým dopadla do mora, dodala juhokórejská agentúra Jonhap s odvolaním sa na armádu.

Veliteľstvo amerických síl pre oblasť Indického a Tichého oceánu vo vyhlásení zdôraznilo destabilizujúce účinky severokórejského zbrojného programu, aj keď uviedlo, že vypálenie rakety nepredstavovalo bezprostredné ohrozenie amerického personálu alebo územia či spojencov Washingtonu,

Japonský minister obrany Jasukazu Hamada protestoval pri Severnej Kórei z dôvodu raketového testu, uviedla agentúra Kjódó.

Severokórejská agentúra KCNA uviedla, že rokovania špičiek komunistickej strany o stratégii pokračujú piatym dňom. Výsledky zasadnutia mohla verejnosť poznať v nedeľu (2. 1.).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet