Na hlavný obsah

Skládku odpadu v Spišskej Belej zatvorili

Mesto nedostalo povolenie na jej rozšírenie.

Na skládku komunálneho odpadu v Spišskej Belej už nevysypú ani jediný kontajner. Je plná a na jej rozšírenie mesto nedostalo povolenie. Teraz hľadajú možnosti, kde vyvezú odpad z mesta a z ďalších 13 okolitých obcí.

Doteraz tam uskladnili 80 kubických metrov komunálneho odpadu. V prípade, že by mesto dostalo povolenie na jej rozšírenie, mohli sem voziť odpadky ešte ďalších päť rokov. Na vstupnej rampe však visí kladka a oznam o uzatvorení skládky.

„Jednoducho nám neumožnili rozšíriť ani navýšiť kapacitu, tým pádom sme museli zavrieť , pretože povolenie prestalo platiť,“ povedal primátor mesta Peter Zibura. Úradníci žiadosť zamietli s odôvodnením, že skládka dlhodobo nespĺňala potrebné normy a prevádzkovateľ, napriek upozorneniam, nevykonal nevyhnutné úpravy.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Obnova skládky by mesto stála 500 000 eur, čo je obrovská položka. Zvažujú, že odpadky budú voziť do Žakoviec alebo Spišskej Novej Vsi. To však zvýši náklady aj ceny pre ľudí.

Keďže je skládka zatvorená, prirodzene zaniknú aj pracovné miesta, ktoré s ňou súvisia. „Áno. Keďže skládka tvorila veľký príjem pre mestský podnik, tak hrozí aj prepúšťanie,“ podotkol primátor Zibura. Podľa neho ide o 10 až 11 zamestnancov.

Rovnaký scenár ako v Spišskej Belej zrejme čaká aj ďalšie skládky na Slovensku. V súčasnosti ich je približne 100. Rezort životného prostredia avizoval, že časť z nich povolenie na ďalšiu prevádzku nedostane.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny