Na hlavný obsah

Sladkosti zranili v Indonézii viac ako 20 detí

Sú napustené tekutým dusíkom.

Sladkosti zranili v Indonézii viac ako 20 detí
Na ilustračnej snímke sladkosti chiki ngebul. Foto: Twitter/@KemenkesRI

Viac ako dve desiatky detí v Indonézii sa zranili pri konzumácii poulične predávaných sladkostí chiki ngebul, známych ako „dračí dych“. Sú napustené tekutým dusíkom.

Sociálna sieť TikTok je plná videí detí a tínedžerov, ktorí pri jedení farebnej sladkosti vyfukujú dym z úst. Podľa indonézskeho ministra zdravotníctva spôsobuje chiki ngebul popáleniny žalúdka a otravu jedlom, uviedol The Guardian.

Dve deti museli hospitalizovať a približne 25 ďalších majú po konzumácii chiki ngebul zranenia, uviedlo indonézske ministerstvo zdravotníctva. Podľa lekára Dickyho Budimana je však počet zranených detí oveľa vyšší.

Ministerstvo požiadalo školy, aby deti poučili o rizikách spojených s konzumáciou týchto sladkostí. Tiež neodporúča, aby pouličné stánky s jedlom predávali tieto sladkosti, a reštaurácie, ktoré používajú tekutý dusík, majú byť teraz pod dohľadom zdravotníckych orgánov.

Tekutý dusík sa používa bežne

Podobné sladkosti sa v Indonézii predávajú už niekoľko rokov. Tekutý dusík sa v potravinách bežne používa, ale chiki ngebul je v poslednom čase dostupnejší ako kedykoľvek predtým, povedal Budiman.

„Možno je teraz lacnejší a dostupnejší a je viac obchodov a stánkov, kde sa dá kúpiť,“ dodal lekár. Pouliční predajcovia podľa neho často nevedia, ako tekutý dusík správne používať. Deti zas nevedia o jeho škodlivosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet