Na hlavný obsah

Slováci už nakupujú letné dovolenky, záujem oproti vlaňajšku stúpol

Nakupovanie v januári je výhodné najmä pre rodiny s deťmi.

Slováci už nakupujú letné dovolenky, záujem oproti vlaňajšku stúpol
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Viacerí už teraz v januári myslia na leto a začali s nákupom letných dovoleniek. Záujem je dokonca vyšší ako pred rokom. Takzvané „first moment“ zájazdy lákajú najmä cenou.

Ľudia aj ušetria, ale si aj priplatia. Letné dovolenky zakúpené teraz sú síce lacnejšie, ale v konečnom dôsledku zdraželi. Roman Berkeš, prezident Asociácie cestovných kancelárií a agentúr SR spresnil, že v priemere dovolenky zdraželi o 10 až 15 percent.

Zdá sa však, že ľudia na to, aby vycestovali k moru, stále majú. Najväčší záujem je o Turecko, Španielsko, Grécko či Tunisko. Lákavý je aj Egypt a Taliansko. Obľúbené destinácie sa dajú teraz kúpiť o 30 až 50 percent lacnejšie. Od februára sa bude zľava postupne znižovať.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Nakupovať letné dovolenky v januári je výhodné hlavne pre rodiny s deťmi. V niektorých prípadoch môžu ušetriť až tisíc eur. Obavy z toho, čo bude v lete, sú vraj zbytočné. Ak by sa nedalo nakoniec vycestovať, existujú možnosti, ako si zaistiť, aby sa vyplatené peniaze za dovolenku vrátili späť.

„Cestovné kancelárie odporúčajú klientom uzatvárať aj poistenie, ak klienti kupujú zájazdy s takýmto predstihom. Môžu si priplatiť aj tzv. storno zájazdu. Ak by jeden člen, ktorý sa uvádza na zmluve o zájazde, nemohol zo zdravotných dôvodov vycestovať, tak v takom prípade ide o poistnú udalosť a poisťovňa uhradí celú sumu klientovi späť,“ doplnil Berkeš.

Bez udania dôvodu sa dá dovolenka bezplatne stornovať približne do 60 dní pred vycestovaním. V každej cestovnej kancelárii sa to však môže líšiť, preto treba pozorne čítať všeobecné zmluvné podmienky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko