Na hlavný obsah

Slovenskej bravčoviny je na pultoch čoraz menej

Chov ošípaných ohrozuje africký mor i vysoké náklady.

Slovenskej bravčoviny je na pultoch čoraz menej
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Bravčového mäsa zo Slovenska je na pultoch čoraz menej. Ešte vlani sebestačnosť SR dosahovala asi 44 percent, teraz je pod 30 percentami. Situácia sa nezlepší ani tento rok.

Farma Františka Valáška ročne na pulty dodá 55 000 jatočných ošípaných. Náklady za posledný rok výrazne stúpli, chovateľ zatiaľ znižovaniu stavov odoláva. Africký mor ošípaných počet zvierat znížil už o tisíce, nie je to však jediný faktor. Niektoré farmy chov vzdali pre vysoké náklady.

„Predpokladáme klesajúci trend počtu ošípaných porazených na slovenských bitúnkoch, čo bude v praxi znamenať nižší podiel vystavenia mäsa slovenského pôvodu na Slovensku,“ priblížila výkonná riaditeľka Slovenského zväzu spracovateľov mäsa Eva Forrai.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Stavy však klesajú aj za hranicami. O výraznom poklese uvažujú napríklad v Dánsku, Nemecku, Holandsku i Belgicku, odkiaľ bravčovinu dovážame.

„Rozvoj fariem na chov ošípaných obmedzuje aj súčasná situácia v súvislosti s výskytom nákazy afrického moru ošípaných. Živočíšna výroba je jednou z priorít ministerstva. Výška podpory v rámci jednotlivých nástrojov bude závisieť od finančných možností ministerstva,“ vysvetlil hovorca agrorezortu Andrej Wallner.

Popri klesajúcom množstve slovenskej bravčoviny zároveň rastie jej cena. Kilogram za vlaňajšok zdražel o viac ako euro. Ceny podľa producentov budú rásť aj ďalej.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko