Na hlavný obsah

Slovensko sa bude musieť rozhodnúť, čo spraví so sľúbenými tankami Leopard 2

Ponechá si ich alebo ich odovzdá Ukrajine?

Slovensko sa bude musieť rozhodnúť, čo spraví so sľúbenými tankami Leopard 2
Na archívnej snímke z 2. októbra 2013 nemecký tank Leopard 2. Foto: TASR/DPA

Slovensko sa bude musieť rozhodnúť či si sľúbené tanky Leopard 2 ponechá alebo ich odovzdá Ukrajine. Výzva Nemecka prichádza po tom, ako spoločne so Slovenskom len nedávno uzavreli dohodu na dodaní zvyšných 14 tankov Leopard slovenskej armáde.

„Potrebujeme absolútne každý jeden z tých tankov na to, aby sme spoločne s tankami Leopard 2A4, ktoré dostaneme, vytvorili plnohodnotný tankový prápor pre potreby ťažkej mechanizovanej brigády,“ reagoval vlani v auguste poverený minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) po podpise obrannej spolupráce s Nemeckom o dodaní tankov Leopard 2.

Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Tobiáš Petra.

Slovensko chcelo pôvodne výmenou za 30 nemeckých tankov poslať na Ukrajinu 30 BVPčiek. Štátny tajomník rezortu obrany Benedikt Zimmer vtedy reagoval, že pre obmedzený počet Slovensku mohli odovzdať len polovicu z požadovaného množstva tankov.

„Tie bojové tanky, ktoré máme v našich aktívnych štruktúrach Bundeswehru, tie samotné nám nestačia, keď sa to bude dať, tak určite budeme trvať na tom, aby sme aj Slovensku poskytli ďalšie,“ uviedol.

Kritika opozície

Odovzdávanie slovenskej techniky dlhodbo kritizuje opozícia. Podľa predsedu Smeru SD Roberta Fica slovenskákrajina nemá v rukách už ani nemecké tanky.

„Ktoré podľa všetkého ani neprídu na Slovensko, ale pôjdu rovno cez Slovensko na Ukrajinu. Takúto úlohu zohráva súčasná vláda,“ uviedol.

Na to, aby mohla slovenská armáda vytvoriť bojaschopnú tankovú rotu podľa požiadaviek NATO potrebuje minimálne 30, v ideálnejšom prípade 43 až 50 tankov. Spolu so slovenskými tankami T72 by sa rota mohla poskladať zo 45.

Berlín však najnovšie zvažuje možnosť dodania 29 leopardov Ukrajine. Tie mali byť pôvodne určené pre Slovenskú a Českú republiku. Ministerstvo obrany ďalší postup v zabezpečení techniky a možnej náhrady zatiaľ bližšie nekomentuje. Z jeho stanoviska RTVS cituje.

„Rozumieme potrebe podporiť Ukrajinu ťažkou technikou. O možnostiach diskutujeme so spojencami, zatiaľ však bez konkrétnych detailov, o ktorých by sme mohli informovať,“ ozrejmila.

Minister obrany pre Denník N nedávno naznačil, že by Slovensko Ukrajine mohlio namiesto Leopardov odovzdať tanky T72. Avšak len za predpokladu, že za ne bude mať stabilnú náhradu. Slovenská armáda už získala koncom roka prvý nemecký Leopard, zvyšok sa očakáva v priebehu tohto roka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál