Na hlavný obsah

Slovensko vyslalo na maďarsko-srbskú hranicu novú skupinu 38 policajtov

Pomôcť majú pri jej ochrane pred nelegálnou migráciou.

Slovensko vyslalo na maďarsko-srbskú hranicu novú skupinu 38 policajtov
Na snímke v pozadí zľava prezident Policajného zboru SR Štefan Hamran a dočasne poverený minister vnútra Roman Mikulec. Foto: TASR

Slovensko vyslalo na maďarsko-srbskú hranicu ďalších 38 policajtov. Doterajšiu skupinu príslušníkov Policajného zboru vystriedajú pri pomoci s ochranou tejto vonkajšej schengenskej hranice pred nelegálnou migráciou. Zostať by mali do konca februára.

V pondelok (9. 1.) ich vyprevadil dočasne poverený minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO), policajný prezident Štefan Hamran a riaditeľ Úradu hraničnej a cudzineckej polície Prezídia Policajného zboru Robert Gucký.

Na snímke príslušníci Policajného zboru, ktorých vyšlú na maďarsko-srbskú hranicu.
Na snímke príslušníci Policajného zboru, ktorých vyšlú na maďarsko-srbskú hranicu.Foto: Ministerstvo vnútra SR

„Stále trvá presvedčenie, že ochrana vonkajšej schengenskej hranice je oveľa efektívnejšie opatrenie, ako zavádzať kontroly na vnútorných hraniciach v rámci Európskej únie,“ vyhlásil Mikulec.

Ako dodal, tento postoj komunikuje aj s orgánmi Európskej únie. Očakáva, že nelegálna migrácia bude aj témou nadchádzajúceho neformálneho samitu vo Švédsku.

„V závere minulého roka sa situácia na slovensko-maďarskej hranici upokojila. Určitý pokles zaznamenali aj na maďarsko-srbskej hranici, ale čísla sú stále vysoké,“ priblížil Robert Gucký.

Zároveň koncom decembra podľa neho vyslalo Slovensko 30 policajtov aj do operácií Frontexu (Európska pohraničná a pobrežná stráž) v Rumunsku a Srbsku.

Na snímke uprostred dočasne poverený minister vnútra Roman Mikulec a vpravo prezident Policajného zboru SR Štefan Hamran.
Na snímke uprostred dočasne poverený minister vnútra Roman Mikulec a vpravo prezident Policajného zboru SR Štefan Hamran. Foto: TASR

Policajný prezident ocenil nasadenie príslušníkov Policajného zboru, ktorí v Maďarsku pôsobili v rámci prvého kontingentu.

„Potvrdzuje sa, že ak je seriózne strážená vonkajšia hranica Schengenu, máme výrazne menšie problémy vo vnútrozemí, na vnútorných hraniciach,“ komentoval. V prípade úspešného zvýšenia počtu policajtov, avizuje možnosť uvoľniť viac policajtov.

Podľa Guckého Slovensko rokuje s Európskou komisiou o preplatení nákladov, ktoré vznikli s vysielaním policajtov na potrebné miesta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko