Na hlavný obsah

Slovensko zasiahol ďalší kybernetický útok. Cieľov bolo viacero

Stopy vraj vedú do Ruska, tvrdí NBÚ.

Slovensko zasiahol ďalší kybernetický útok.  Cieľov bolo viacero
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Slovensko zasiahol ďalší kybernetický útok. Cieľov bolo viacero. Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) tvrdí, že stopy vedú do Ruska. Odborníci sa zhodujú, že podobné útoky budú pokračovať.

Distribuovaný útok formou odmietnutia služby serverom, v skratke DDoS – takto sa podľa NBÚ stalo terčom niekoľko slovenských počítačových stránok.

„Na základe hlásení, aj na základe vlastného zistenia sme identifikovali, že za týmito útokmi stála ruská hackerská skupina Anonymus. Na nejaký server alebo na nejakú sieť sa jednoducho vyvinie vysoký počet žiadostí, nadmerne vysoká návštevnosť, čiže ten server to jednoducho neutiahne. A stránka alebo tá daná služba môžu byť zneprístupnené,“ vysvetlil hovorca NBÚ Peter Habara.

Boj vo virtuálnom priestore, takzvaná hybridná vojna – i to je jedna z foriem ruskej agresie na Ukrajine. Mnohí ju doteraz vo vojne podceňovali.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Nie je to prekvapujúce. Takto sa správajú aj Rusi, aj Ukrajinci. Najmä ruská strana je výrazne aktívna. Kritická infraštruktúra – logistika, vládne stránky – na toto sa od začiatku invázie najviac zameriavajú,“ hovorí Anushka Kaushiková, odborníčka na kybernetiku, GLOBSEC.

Slovensko nie je ojedinelý cieľ hackerov. Minulý rok zaznamenali útoky na niekoľko spoločností. Naposledy v decembri 2022 informoval rezort obrany o rozsiahlom kybernetickom ataku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko