Na hlavný obsah

Snemovňa USA ani na druhý deň nezvolila predsedu, hlasovanie odložila

Prvýkrát za posledných sto rokov neskončila voľba hneď po prvom hlasovaní.

Snemovňa USA ani na druhý deň nezvolila predsedu, hlasovanie odložila
Na archívnej snímke líder republikánov v Snemovni reprezentantov amerického Kongresu Kevin McCarthy. Foto: TASR/AP

Novozvolená americká Snemovňa reprezentantov sa v stredu (4. 1.) večer rozhodla odložiť hlasovanie o novom predsedovi do štvrtkového (5. 1.) poludnia miestneho času (18.00 h SEČ), informuje agentúra Reuters. Ani na druhý deň hlasovania tak neskončil zvolením predsedu.

Napätie v radoch republikánov, ktorí v novembrových voľbách získali väčšinu, bráni vo zvolení ich lídra Kevina McCarthyho. Voľba sa začala v utorok (3. 1.), čo bol prvý zasadací deň novozvoleného Kongresu USA, a prvýkrát za posledných sto rokov neskončila hneď po prvom hlasovaní.

Kongresmani sa trikrát neúspešne pokúsili zvoliť šéfa komory a následne schôdzu prerušili. Trikrát hlasovali tiež v stredu, kým sa rozhodli vyhlásiť do štvrtka prestávku.

McCarthy podľa stanice CNN novinárom povedal, že si ďalšie hlasovanie v stredu neželal, pretože zákonodarcovia ešte nedosiahli dohodu. Proti jeho zvoleniu hlasuje skupina 20 konzervatívnych republikánov.

McCarthy je lídrom republikánov v snemovni od roku 2019. V roku 2022 úspešne doviedol svoju stranu k získaniu väčšiny v legislatívnej komore. Konzervatívci, ktorí ho odmietajú podporiť, ho ale podľa Reuters považujú za ideologicky nespoľahlivého.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet