Na hlavný obsah

Spojené štáty Kyjevu lietadlá F-16 nedodajú

Povedal to Biden, podľa Macrona nie je nič vylúčené.

Spojené štáty Kyjevu lietadlá F-16 nedodajú
Americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Spojené štáty nedodajú Ukrajine bojové lietadlá F-16, o ktoré Kyjev žiada. Uviedol to v pondelok (30. 1.) americký prezident Joe Biden. Podľa francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona nie je dodávka stíhačiek vylúčená, musela by však dodržať prísne obmedzenia, napísala agentúra AFP.

„Nie,“ odpovedal Biden na otázku novinára, či Spojené štáty dodajú stíhacie lietadlá F-16 Ukrajine.

Na tlačovej konferencii Biden tiež oznámil, že chce navštíviť Poľsko, ale neuviedol termín. Podľa informácií médií by americký prezident mohol pricestovať do Európy okolo 24. februára, prvého výročia ruskej invázie na Ukrajinu.

„Nič nie je v princípe zakázané,“ povedal o dodávke bojových lietadiel Ukrajine francúzsky prezident Emmanuel Macron. Stanovil však niektoré podmienky. Dodávka by nesmela viesť k zvýšeniu intenzity konfliktu, lietadlá by sa nesmeli použiť na útoky na ruské územie a poskytnutie strojov by nesmelo oslabiť bojaschopnosť francúzskeho letectva.

Macron dodal, že Ukrajina oficiálne o dodávku bojových lietadiel Francúzsku nepožiadala. To potvrdil aj holandský premiér Mark Rutte, ktorého krajina má lietadlá F-16 vo výzbroji. Rutte uviedol, že odovzdanie bojových lietadiel Ukrajine nie je tabu, išlo by však o veľmi významný krok.

O poskytnutí bojových lietadiel hovoria ukrajinskí predstavitelia. Podľa tlače po schválení dodávok ťažkých tankov o tom diskutujú aj západní spojenci Ukrajiny.

Cez víkend denník El País citoval hovorcu ukrajinského letectva, podľa ktorého Kyjev najviac stojí o stroje americkej výroby F-16. Ako alternatívy uviedol francúzske stíhačky Rafale a švédske stroje Jas-39 Gripen.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet