Na hlavný obsah

Spoločná deklarácia NATO a EÚ potvrdila podporu Ukrajiny

Obe inštitúcie chcú prinútiť Rusko, aby ukončilo vojnu.

Zľava predseda Európskej rady Charles Michel, generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg a predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.
Zľava predseda Európskej rady Charles Michel, generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg a predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.Foto: TASR/AP

Severoatlantická aliancia a Európska únia musia s ohľadom na ohrozenie predstavované Ruskom ďalej posilniť svoju spoluprácu. Spojenci tiež musia ešte silnejšie podporovať Ukrajinu. Po utorkovom (10. 1.) podpise spoločného vyhlásenia oboch organizácií to povedal generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová vyhlásila, že EÚ bude vyvíjať na Rusko tlak prostredníctvom sankcií tak dlho, ako bude treba.

Lídri oboch blokov v utorok podpísali historicky tretiu spoločnú deklaráciu, v ktorej potvrdili podporu Ukrajiny a snahu prinútiť Rusko k ukončeniu vojny. Zároveň sa prihlásili k posilňovaniu spolupráce Aliancie a Únie.

„Sme pripravení posunúť spoluprácu NATO a EÚ na ďalšiu úroveň,“ vyhlásil Stoltenberg po podpise dokumentu. Jeho prijatie sa proti pôvodnému plánu zdržalo o niekoľko mesiacov.

Schváleniu predchádzali spory o to, či má Únia viac vsadiť na kooperáciu s Alianciou, čo presadzovalo niekoľko krajín strednej a východnej Európy, alebo na vlastnú obrannú samostatnosť, ako chcelo najmä Francúzsko.

Zdržanie spôsobili tiež spory medzi Tureckom a Cyprom. Ankara zároveň stále neschválila vstup Fínska a Švédska do NATO, čím by sa ďalej zvýšil počet krajín, ktoré sú členmi oboch organizácií.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet