Na hlavný obsah

Bola poprednou belošskou bluesovou speváčkou 60. rokov

Janis Joplinová sa narodila pred 80 rokmi.

Bola poprednou belošskou bluesovou speváčkou 60. rokov
Speváčka Janis Joplinová. Foto: ČTK

Bola poprednou belošskou bluesovou speváčkou 60. rokov 20. storočia, ktorá oslnila poslucháčov svojím divokým a nespútaným hudobným štýlom. Americká spevácka legenda Janis Joplinová sa narodila pred 80 rokmi.

Po detstve v stredostavovskej rodine v juhovýchodnom Texase Joplinová navštevovala Lamar State College of Technology. Chodila aj na Texaskú univerzitu v Austine. V roku 1963 štúdium prerušila, aby mohla spievať ľudové piesne a najmä blues v texaských kluboch, píše portál Britannica.

Po dlhom pobyte v San Franciscu, počas ktorého užívala alkohol a amfetamín, sa vrátila do Texasu. Chvíľu v roku 1966 na to sa do San Francisca vrátila. Na odporúčanie hippie impresária Cheta Helmsa stala sa speváčkou skupiny Big Brother and the Holding Company.

Hardrocková skupina, podporovaná Joplinovej chrapľavým bluesovým vokálom, vydala album v nezávislom vydavateľstve Mainstream Records. V roku 1967 ohromila publikum na popovom festivale v Monterey legendárnym vystúpením, ktoré vyvrcholilo Joplinovej interpretáciou skladby Ball and Chain klasikej R’n’B priesne od Big Mama Thornton.

Prvý album Big Brother s náznovm Cheap Thrills, sa v roku 1968 dostal na prvé miesto. Ako ju opísal portál Britannica, niekdajšie škaredé káčatko Joplinová pokračovala v premene na silnú, sexuálne agresívnu rockovú ikonu.

Smrť predávkovaním

Spevácka legenda opustila skupinu Big Brother a založila kapelu Kozmic Blues Band, ktorá v roku 1969 dosiahla piate miesto so skladbou I Got Dem Ol‘ Kozmic Blues Again Mama! Joplinová so skupinou vystúpila na Woodstocku, ale krátko nato sa rozpadla a začala pravidelne užívať heroín.

V roku 1970 sa zasnúbila, vydala a jej život sa zdal byť na dobrej ceste. Joplinová nahrávala album so svojou novou skupinou Full Tilt Boogie Band, keď zomrela na náhodné predávkovanie heroínom.

So 14 vpichmi na ľavom predlaktí ju predávkovanú heroínom našli mŕtvu 4. októbra 1970 v izbe kalifornského motela. V tom čase mala 27 rokov, čím sa stála ďalším členom neslávneho „Klubu 27″.

Posmrtne vydaný album Pearl sa podľa Britannicy v roku 1971 dostal na vrchol hitparády, rovnako ako singel Me and Bobby McGee.

Vo svete rocku mala veľký význam

Joplinovej význam v histórii rocku spočíva nielen v jej speváckej sile, ale aj v jej intenzite ako interpretky, ktorá sa vymykala konvenciám, ktoré diktovali, ako by mala speváčka pôsobiť.

Jej bluesom nasiaknutý drsný hlas, ovplyvnený Thorntonom, Leadbellym a Bessie Smithovou, zodpovedal jej nespútaným fyzickým pohybom. Tieto dva prvky sa spojili do fascinujúceho prejavu oduševnenosti, o ktorom si málokto myslel, že by ho mohla predviesť biela speváčka, píše Britannica.

Joplinovej príbeh je predstavený v málo zastretom životopisnom filme The Rose. Jej život a kariéra boli zdokumentované prostredníctvom archívnych záberov, rozhovorov s jej spolupracovníkmi a úryvkov z jej osobnej korešpondencie v dokumentárnom filme Janis: Little Blue Girl (Malé modré dievča).

V roku 1995 bola uvedená do Rock and rollovej siene slávy a v roku 2005 získala cenu Grammy za celoživotné dielo.

V roku 2013, teda 43 rokov po speváčkinom úmrtí, dostala Joplinová hviezdu na hollywoodskom Chodníku slávy. Plaketu odhalili jej mladší súrodenci, Michael a Laura Joplinovci, počas dojímavej slávnosti, na ktorej country hudobník, spevák a herec Kris Kristofferson zaspieval jeden z Janisiných najväčších hitov, pieseň Me and Bobby McGee.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet