Na hlavný obsah

Prezidentka sa stretla s predstaviteľmi samospráv

Štát s nimi podľa nej musí rátať nielen vtedy, keď ich potrebuje.

Prezidentka sa stretla s predstaviteľmi samospráv
Na snímke vľavo prezidentka Zuzana Čaputová počas prijatia predstaviteľov samosprávy Združenia miest a obcí Slovenska, Únie miest Slovenska a Združenia samosprávnych krajov SK 8. Foto: TASR

Bolo by prospešné, ak by štát so samosprávami rátal nielen v dobe krízy, keď potrebuje ich pomoc, ale aj vtedy, keď prichádza k rozhodnutiam výrazne ovplyvňujúcim ich rozpočty a kompetencie.

Pri piatkovom (13. 1.) novoročnom prijatí predstaviteľov samospráv to uviedla prezidentka Zuzana Čaputová.

Vo svojom príhovore zdôraznila význam samospráv pri správe vecí verejných. Pripomenula tiež náročné podmienky, v akých mestá a obce na Slovensku zabezpečujú svoje kompetencie.

Pritom však musia čeliť aj novým výzvam, ako bol napríklad prílev utečencov z Ukrajiny či energetická kríza.

Na snímke vľavo prezidentka Zuzana Čaputová počas prijatia predstaviteľov samosprávy Združenia miest a obcí Slovenska, Únie miest Slovenska a Združenia samosprávnych krajov SK 8.
Na snímke vľavo prezidentka Zuzana Čaputová počas prijatia predstaviteľov samosprávy Združenia miest a obcí Slovenska, Únie miest Slovenska a Združenia samosprávnych krajov SK 8.Foto: TASR

Nevyhnutnosť politickej stability

Kriticky zároveň zdôraznila efekt prijatých legislatívnych opatrení, ktoré nútia samosprávy k reštrikciám či zvyšovaniu miestnych poplatkov a daní.

„Urobím všetko pre to, aby som samosprávy ochránila od dosahov zákonov, ktoré sú v kolízii s ústavou,“ priblížila prezidentka.

Uznala, že pre činnosť samospráv je nevyhnutná politická stabilita, predvídateľnosť rozhodnutí vlády i stabilný systém financovania.

Predseda Združenia samosprávnych krajov SK 8 Jozef Viskupič pripomenul, že v čase kríz ostatných mesiacov dokázali samosprávy vyššiu efektivitu a akcieschopnosť ako centrálne orgány. Apeloval preto na nevyhnutnú reformu verejnej správy.

„Mám na mysli skutočnú decentralizáciu, teda prenos moci k obyvateľom regiónov. Je najvyšší čas na zefektívnenie fungovania Slovenska na národnej i európskej úrovni,“ povedal.

Viac peňazí a moci samosprávam

Prezident Únie miest Slovenska Richard Rybníček ocenil prezidentkin záujem o samosprávy. „Ste najdôležitejší politik v tomto štáte, ktorý hovorí o samospráve, a dlhodobo dávate najavo, že oslabovanie samospráv znamená oslabovanie demokracie a kvality života na Slovensku,“ vyhlásil.

Pre zlepšenie pomerov v krajine treba, aby sa objavili politici, ktorí budú mať ochotu dať samosprávam viac financií a moci a budú im viac dôverovať.

Predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Branislav Tréger poznamenal, že po predchádzajúcich „ranách“, ktorým museli samosprávy čeliť, prichádzajú ďalšie v podobe zdražovania energií, inflácie či rizika recesie.

„ZMOS chce pristúpiť konštruktívne k riešeniu týchto problémov, lebo sme si vedomí toho, že sa týkajú celej spoločnosti,“ upozornil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko