Na hlavný obsah

Štát New York povolil kompostovanie ľudských pozostatkov

Ako prvý to povolil v roku 2019 štát Washington.

Štát New York povolil kompostovanie ľudských pozostatkov
Na snímke Národný cintorín v Martine. Foto: TASR

New York sa stal v poradí už šiestym americkým štátom, ktorý povolil tzv. kompostovanie ľudských pozostatkov. To totiž mnohí považujú za environmentálne prijateľnejšiu alternatívu bežného pohrebu alebo spopolnenia. V pondelok (2. 1.) to uviedla stanica BBC.

Pri kompostovaní ľudských pozostatkov sa telo uloží do špeciálneho zatváracieho priečinka spolu s drevenými pilinami, slamou a klíčkami ďateliny, kde sa pôsobením mikroorganizmov rozloží.

Po približne mesiaci prejde rozložené telo zahrievaním, aby sa predišlo potenciálnej kontaminácii, a následne sa vo forme pôdy odovzdá pozostalým. Takto získaná zemina sa môže použiť na výsadbu rastlín, zeleniny, ovocia i stromov. Tento proces sa uskutočňuje v špecializovaných zariadeniach.

Kompostovanie telesných pozostatkov ľudí ako prvý povolil v roku 2019 štát Washington. Nasledovali ho štáty Colorado, Oregon, Vermont a Kalifornia.

Ušetrí veľké množstvo uhlíka

Americká spoločnosť Recompose uvádza, že kompostovaním ľudských pozostatkov sa dá v porovnaní s klasickým pohrebom či kremáciou ušetriť veľké množstvo uhlíka, ktorý by sa inak dostal do atmosféry.

Prívrženci metódy kompostovania ľudských pozostatkov tiež argumentujú, že ide o dobré riešenie nielen v súvislosti so životným prostredím, ale i z praktického hľadiska. Uľahčilo by totiž situáciu v mestách, kde nie je dostatok priestoru na cintoríny.

Tento spôsob má však i svojich kritikov, ktorí sa obávajú etického aspektu kompostovania ľudských tiel. Newyorskí katolícki biskupi vyjadrili nesúhlas s novými právnymi predpismi a uviedli, že „k ľudským pozostatkom by nemalo byť pristupované ako k odpadu z domácnosti“.

BBC pripomína, že kompostovanie mŕtvych ľudí je povolené aj vo Švédsku. V Británii je zase možné dať sa pochovať buď bez rakvy, alebo v jej biologicky rozložiteľnom variante.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet