Na hlavný obsah

Štátne záchranné služby majú dostať milióny na nové sanitky

Ostatné záchranky to považujú za diskriminačné.

sanitky záchrannej služby v Bratislave
Ilustračná snímka.Foto: RTVS

Na nové sanitky pôjde 22 miliónov eur z plánu obnovy. A to štátnym záchranným službám v Bratislave a Košiciach. Rozhodla o tom vláda. Súkromné a neštátne záchranky to považujú za diskrimináciu.

Za 22 miliónov eur má pribudnúť spolu 197 nových sanitiek. Vláda určila, že Záchranná zdravotná služba Bratislava má dostať vyše 13,5 milióna eur, a štátna košická záchranka takmer 8,5 milióna.

Veľká časť súčasných sanitiek využívaných štátnymi poskytovateľmi je v nevyhovujúcom stave. Majú vysoký vek a veľa najazdených kilometrov. „Bratislavská a košická záchranná služba majú naozaj problém s vozovým parkom, sanitky sú dôležité,“ vysvetlil František Majerský, prezident Slovenskej komory zdravotníckych záchranárov.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

S podobným problémom však zápasia aj iné záchranky, ktorým sa z peňazí neujde. „Tieto dve záchranky spolu nezabezpečujú ani len polovicu záchranárskych posádok na Slovensku. Majú len 150 z takmer 330 posádok. Obyvatelia mnohých veľkých okresov sa nových sanitiek z plánu obnovy nikdy nedočkajú,“ priblížil Matej Polák, prezident Asociácie záchrannej zdravotnej služby (AZZS).

Na otázku, prečo len štátne a nie aj súkromné záchranky, argumentuje rezort nastavením plánu obnovy. Podľa AZZS ide o diskrimináciu, čo môže v konečnom dôsledku ohroziť čerpanie peňazí.

Záchranári si budú musieť na nové vozidlá počkať o niečo dlhšie. Vláda schválila posun termínu dodania nových sanitiek na rok 2024.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko