Na hlavný obsah

Štátny príspevok na pohreb sa roky nezmenil

Chýba mechanizmus, na základe ktorého by sa zvyšoval.

Štátny príspevok na pohreb sa roky nezmenil
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Príspevok štátu na pohreb sa roky nezmenil. Na úhradu výdavkov spojených s jeho zabezpečením posiela necelých 80 eur. Cena je pritom málokde nižšia ako 1 000 eur. Chýba mechanizmus, na základe ktorého by sa príspevok zvyšoval.

Pohrebné služby za posledných šesť mesiacov výrazne nezdraželi. Aktuálne sa pohybujú na úrovni od 600 do 1 300 eur. V závislosti od regiónu. Zvyšovanie cien pre energetickú krízu však nie je vylúčené.

„Krematóriá čakajú na faktúry. Potom sa uvidí, ako sa k tomu bude pristupovať,“ uviedol Ladislav Stríž z Asociácie pohrebných a kremačných služieb.

Štátny príspevok

Časť nákladov spojených s pohrebom si pozostalý môže kompenzovať štátnym príspevkom na pohreb. Naposledy sa jeho výška upravovala pred 16 rokmi. Odvtedy zostala nezmenená vo výške 79, 67 eura.

Po jeho zvýšení volajú aj seniori. Na pohreb si šetria vopred, aby nezaťažili ostatných členov rodiny, a aby bola ich posledná rozlúčka dôstojná.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Rokujeme s rezortom financií o tom, aby sme vedeli v rozpočte na budúci rok uplatniť túto požiadavku. Uvidíme, že či a v akej miere sa nám to podarí dohodnúť,“ informoval ešte minulé leto minister práce Milan Krajniak (Sme rodina), pod ktorého rezort táto sociálna dávka spadá.

„Viacerí kolegovia v parlamente o tom diskutovali. Neviem, či na januárovú schôdzu už niektorí z nich podal novelu súvisiacu s pohrebným,“ uviedol v súčasnosti.

Medzi návrhmi zákonov predložených do Národnej rady SR však takáto novela zatiaľ nie je. Minister bez konkrétností však hovorí o tom, že na zvýšenie príspevku je politická vôľa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika