Na hlavný obsah

Štátny regulátor prichádza s receptom na energetickú chudobu

Ohrozených obyvateľov by mohli ochrániť napríklad nižšie tarify.

Štátny regulátor prichádza s receptom na energetickú chudobu
Na ilustračnej snímke plynový sporák. Foto: RTVS

Štátny regulátor prichádza s receptom na energetickú chudobu. Ohrozených obyvateľov by mohli ochrániť nižšie tarify, bezplatné splátkové kalendáre či poradenstvo. Detaily ešte doladí pracovná skupina.

Štát síce momentálne pomáha domácnostiam s vysokými cenami energií, takzvanú energetickú chudobu riešiť zatiaľ nevie.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Výsledkom toho je plošné a menej adresné a zároveň nákladné dotovanie energií rovnakým dielom pre všetkých,“ uviedol Radovan Potočár, energetický analytik, energie-portal.sk.

Po rokoch diskusií dala vláda zelenú aspoň základnému materiálu. Štát chce teraz určiť, ktoré domácnosti sú tie najohrozenejšie.

„Má vychádzať z nejakého pomeru medzi disponibilným príjmom domácností, čiže koľko tá domácnosť zarobí, čo porovná s nákladmi na energie a vodu. Verím, že sa stanoví nejaký pomer k životnému minimu,“ informoval Andrej Juris, predseda Úradu pre reguláciu sieťových odvetví.

Výhodnejšie tarify na elektrinu a plyn, zákaz podomového predaja energií, či poradenstvo, to je len časť z opatrení, ktoré by mohol využiť štát na pomoc najviac ohrozeným domácnostiam.

Prvý nástrel toho ako chce štát riešiť energetickú chudobu sa teraz presunie z úradu vlády na jednotlivé ministerstvá. Pracovná skupina by mohla s prvými výsledkami prísť do niekoľkých mesiacov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko