Na hlavný obsah

Štefan Žiga stojí pred súdom. Mal podplácať exšéfa Národnej kriminálnej agentúry

Vinu odmieta.

Štefan Žiga stojí pred súdom. Mal podplácať exšéfa Národnej kriminálnej agentúry
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Špecializovaný trestný súd otvoril na druhý pokus pojednávanie so Štefanom Žigom. Príbuzný exministra a poslanca Hlasu-SD Petra Žigu čelí obvineniam z korupcie. Vinu odmieta. Dianie v Pezinku pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko sledovala redaktorka RTVS Nina Miková.

Štefan Žiga stojí pred súdom pre úplatky. Konkrétne ho vinia z pokračovacieho prečinu podplácania exšéfa finančnej jednotky NAKA Bernarda Slobodnika. Peniaze – dokopy išlo o desiatky tisíc eur – mal rozdávať od roku 2016 do leta 2020.

Dôvodom bola beztrestnosť, ktorú si chcel údajne zabezpečiť, respektíve nevyšetrovanie podozrení okolo jeho osoby v súvislosti s kauzou Valčeky.

Pôvodne malo pojednávanie odštartovať už začiatkom decembra minulého roka. Prekazila to však práceneschopnosť obžalovaného, ospravedlnil sa pre covid. V utorok (10. 1.) už na súd prišiel. Dohodu o vine a treste Štefan Žiga aj prokurátor odmietli. Obžalovaný vyhlásil, že je nevinný. Jeden z jeho obhajcov uviedol, že obžalobu považujú za vecne nedôvodnú.

Vinu odmieta

Obžalovaný odmietol odpovedať na otázky prokurátora, obhajcov i sudcu. Odznela však spontánna časť jeho výpovede. Bola stručná, Štefan Žiga tvrdí, že žiadne úplatky Bernardovi Slobodníkovi ani nikomu inému nedával, pretože na to neexistoval dôvod.

„Vyhlasujem, že som nevinný. Pánovi Slobodníkovi ani nikomu inému som žiadne finančné prostriedky neodovzdal z dôvodov a spôsobom, ako mi to je kladené za vinu v podanej obžalobe,“ uviedol Žiga.

Prokurátor neskôr navrhol čítanie zápisnice o predošlých výsluchoch obžalovaného, kde odpovedal na otázky. Z nej vyplýva, že s Bernardom Slobodníkom sa Štefan Žiga stretával napríklad na rôznych spoločenských akciách.

Mal aj jeho telefónne číslo. Priznal, že mu dával vecné dary – ale nie peniaze. Tvrdil, že svedkovia proti nemu vypovedajú pre jeho priezvisko.

Sudca informoval, že ako svedka predvolal Bernarda Slobodníka. Časť obvinení Štefana Žigu, týkajúcich sa úplatkov pre bývalého šéfa kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta Makóa, zrušil generálny prokurátor Maroš Žilinka paragrafom 363 minulý rok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál