Na hlavný obsah

Stovky londýnskych policajtov zrejme prepustia za sexuálne násilie

Polícia sa dostala do ďalšej krízy po priznaní Davida Carricka.

Stovky londýnskych policajtov zrejme prepustia za sexuálne násilie
Ilustračná fotografia policajné auto. Foto: Unsplash

Stovky londýnskych policajtov pravdepodobne prepustia za sexuálne a domáce násilie. Vyhlásil to v utorok (17. 1.) šéf metropolitnej polície Mark Rowley, ktorý sa tak podľa agentúry Reuters zrejme pokúša získať späť dôveru verejnosti po tom, ako sa jeden z policajtov priznal k 24 znásilneniam a viacerým ďalším sexuálnym deliktom.

Londýnska metropolitná polícia, ktorú v posledných rokoch otriasli škandály, sa dostala do ďalšej krízy po tom, ako sa 48-ročný David Carrick priznal, že počas takmer dvoch desaťročí, keď slúžil ako policajt, spáchal 24 znásilnení, zatiaľ čo jeho kolegovia prepásli šancu ho zastaviť.

Prípad nasleduje po mnohých odhaleniach závažných pochybení v policajnom zbore. Ten je s viac ako 43 000 policajtmi a zamestnancami najväčším v Británii. Je tiež zodpovedný za vedenie reakcie krajiny na terorizmus a otázky, ako je vydávanie osôb.

Rowley, ktorého pred štyrmi mesiacmi poverili vedením čistky, uviedol, že vyšetrujú asi 800 policajtov v súvislosti s tisíckou sťažností na sexuálne a domáce násilie. Dodal, že v tomto procese bude zrušených mnoho pracovných miest.

„Mám desiatky tisíc fantastických mužov a žien. Ale mám stovky tých, ktorí by tu nemali byť. Chystám sa to vyriešiť,“ povedal dnes Rowley stanici BBC.

„Systematicky preverujeme každého zamestnanca polície a policajta, ktorého máme z minulosti nejako poznačeného, či sa podieľal na incidentoch zahŕňajúcich domáce násilie alebo sexuálne zneužívanie,“ dodal.

Zasiahnutie dôvery v políciu

Dôvera verejnosti v metropolitnú políciu bola zasiahnutá odhalením jej kultúry korupcie, rasizmu a mizogýnie, uviedla agentúra Reuters.

V posledných rokoch bol jeden policajt uväznený za znásilnenie a vraždu Londýnčanky Sarah Everardovej, ktorú uniesol, keď išla domov. Súdy potom rozhodli, že tvrdý zásah policajtov pri vigilii na jej počesť bol nezákonný.

Iného policajta v službe odsúdili za členstvo v neonacistickej skupine. Ďalších dvoch uväznili za zdieľanie fotografií z miesta činu po vražde dvoch sestier. Vyšetrovanie jednej jednotky odhalilo diskusie o bití žien, pričom jeden z nich posielal kolegyni správy, že ju znásilní.

Metropolitná polícia je od roku 2021 predmetom nezávislého preskúmania. Jeho prvé zistenia dospeli k záveru, že v súvislosti s riešením obvinenia z nevhodného správania policajtov je potrebná „radikálna“ reforma.

Prípad Carricka, jedného z najaktívnejších sexuálnych delikventov v Británii, ktorý sa priznal k 24 prípadom znásilnenia, vyvolal otázky ohľadom neschopnosti odhaliť jeho počínanie.

Už skôr sa dostal do povedomia polície pre deväť incidentov. A to vrátane obvinení z obťažovania, napadnutia a znásilnenia. V rokoch 2000 až 2021, ale nebol obvinený zo žiadneho trestného činu.

Carrick využíval svoje mocenské postavenie na ovládanie a zastrašovanie svojich obetí. Hovoril im, že nikto neuverí ich slovu proti slovu slúžiaceho policajta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet