Na hlavný obsah

Stredoškoláci z Lipian sa opäť dočkali ranného vlaku do Prešova

Zrušili ho po zmene grafikonu.

Stredoškoláci z Lipian sa opäť dočkali ranného vlaku do Prešova
Na ilustračnej snímke vlak. Foto: RTVS

Stredoškoláci z Lipian a okolia sa tento týždeň opäť dočkali ranného vlaku, s ktorým sa dostali načas do Prešova. Zrušili ho po zmene grafikonu. Rezort dopravy ho po námietkach vrátil. Do akej miery ho študenti využívajú?

Študenti nastupujú do vlaku v Lipanoch o 6.30 h ráno. Keď vlak vyrazí, je v ňom ešte pomerne dosť miesta.

„Určite vlak chýbal. Musel som chodiť neskôr alebo skôr a buď som meškal do školy, alebo som bol o hodinu skôr,“ priblížil cestujúci žiak strednej školy v Prešove.

Ďalší stredoškoláci nastupujú v Sabinove. „Vtedy som chodil neskôr do školy a meškal som. Teraz je to lepšie,“ vysvetlil jeden z nich.

Do Prešova prichádza vlak krátko po 7.00 h. Nepôsobí, že by bol preplnený, no v metropole Šariša z neho napokon vystúpi množstvo študentov.

Cezpoľní vlak nestíhajú. Viaceré autobusové spoje z okolitých obcí prichádzajú do Lipian buď tesne pred jeho odchodom alebo až po ňom. Do Prešova tak cestujú neskorším spojom.

„Rodičia sa sťažovali, pretože aj keď deti idú na autobus, nestíhajú vlak. Tým pádom nestíhajú prvé hodiny vyučovania,“ priblížil starosta obce Kamenica Peter Vandžura.

Zmeny sa dočkajú vo februári

Obce na to upozornili samosprávny kraj, ktorý rokoval s dopravcami. Zmeny sa dočkajú vo februári, keď sa vlaku prispôsobia autobusy z piatich smerov.

„Vzhľadom na technologickú náročnosť prípravy zmien cestovných poriadkov a fakt, že samotná prevádzka vlaku bola zo strany železničného dopravcu oznámená až 5. januára, to považujeme za najskorší možný termín,“ uviedla hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja Daša Jeleňová.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Na severovýchode chcú, aby premávali aj ďalšie vlaky. „Či už ide o ranné školské spojenie z Popradu do Starej Ľubovne alebo popoludňajšie špičkové z Prešova do Humenného,“ dodal Milan Škorupa, konateľ Integrovaného dopravného systému Východ.

Rezort dopravy reaguje, že bude so samosprávnymi krajmi hovoriť o ich skúsenostiach s novým grafikonom. Ak to bude možné, požiadavkám vyhovie pri marcovej zmene.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny