Na hlavný obsah

Streľba v izraelskej synagóge si vyžiadala sedem obetí

Polícia uvádza, že išlo o teroristický útok.

Streľba v izraelskej synagóge si vyžiadala sedem obetí
Telá obetí na mieste streľby v Jeruzaleme. Foto: TASR/AP

Sedem ľudí v piatok (27. 1.) zastrelil a niekoľko ďalších zranil ozbrojenec pri teroristickom útoku v synagóge vo východnom Jeruzaleme, píše spravodajský web The Times of Israel s odvolaním sa na zdravotníkov a políciu. Podľa webu strelca zabili.

Útočník podľa denníka prišiel autom k budove, ktorá sa využíva ako synagóga, a spustil paľbu. Denník The Jerusalem Post uviedol, že streľba sa začala v čase, keď ľudia vychádzali zo synagógy po večerných modlitbách.

Premiér Benjamin Netanjahu podľa denníka dostáva informácie o vývoji situácie a bude vyhodnocovať ďalší postup. The Jerusalem Post píše, že terorista bol údajne člen Hamasu, čo je islamistické hnutie, ktoré vládne v Pásme Gazy. Jeden zo svedkov uviedol, že polícia na miesto prišla až po 20 minútach.

Páchateľ z miesta činu ušiel smerom k palestínskej štvrti, kde sa stretol s privolanými policajtmi. Polícia uviedla, že útočníka, ktorý bol obyvateľom východného Jeruzalema, zastrelila, keď začal na strážnikov strieľať a utekať im.

Na mieste zdravotníci konštatovali smrť piatich ľudí. Ďalších troch ľudí – 70-ročnú ženu, 20-ročného muža a 14-ročného chlapca – previezli do nemocnice vo vážnom stave. Šéf jeruzalemskej polície neskôr uviedol, že dvaja ľudia svojim zraneniam podľahli. Bilancia mŕtvych tak vzrástla na sedem. Do nemocnice previezli tiež ďalších dvoch ľudí.

Zvyšovanie napätia

Spojené štáty „viditeľný teroristický útok“ na jeruzalemskú synagógu odsúdili. „Je to úplne strašné. Naše myšlienky, modlitby a sústrasť patria tým, ktorých pri tomto ohavnom násilnom čine zabili,“ uviedol hovorca americkej diplomacie.

Dodal, že neočakáva zmeny v plánovanej ceste amerického ministra zahraničných vecí Antonyho Blinkena do Izraela. Blinken má Izrael navštíviť budúci týždeň.

Piatkový útok sa odohral deň po tom, ako izraelskí vojaci pri razii na Západnom brehu Jordánu zabili deväť Palestínčanov, čo zvýšilo pravdepodobnosť ďalšieho krviprelievania, píše agentúra AP.

Otázka Jeruzalema je v mnohých smeroch jadrom palestínsko-izraelského konfliktu. Kým Izrael považuje Jeruzalem za svoje nedeliteľné hlavné mesto, Palestínčania chcú, aby sa jeho východná časť stala hlavným mestom budúceho palestínskeho štátu.

Reakcie

„Generálny tajomník dôrazne odsudzuje dnešný teroristický útok. Je obzvlášť odporné, že k útoku došlo na mieste bohoslužieb a práve v deň, keď si pripomíname Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu,“ povedal hovorca generálneho tajomníka Antónia Guterresa.

Piatkový teroristický čin ostro odsúdili aj Spojené štáty a vyjadrili solidaritu so židovským štátom.

„Je to absolútne hrozné. Tento zjavný teroristický útok čo najdôraznejšie odsudzujeme. Náš záväzok voči bezpečnosti Izraela zostáva neotrasiteľný a sme v priamom kontakte s našimi izraelskými partnermi,“ uviedlo ministerstvo zahraničných vecí USA.

Americký prezident Joe Biden medzitým telefonoval s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom a opätovne odsúdil tento „strašný teroristický útok“.

„Prezident jasne povedal, že ide o útok proti civilizovanému svetu,“ uviedol Biely dom a dodal, že Biden tiež „zdôraznil neochvejný záväzok USA voči bezpečnosti Izraela“.

V reakcii na udalosti v Jeruzaleme sa na viacerých miestach v pásme Gazy i v Predjordánsku zhromaždili desiatky Palestínčanov a oslavovali útok i jeho páchateľa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet