Na hlavný obsah

Súd oslobodil Babiša v kauze Čapí hnízdo

Rozsudok nie je právoplatný.

Obžalovaná poradkyňa Jana Nagyová (vľavo) a český expremiér Andrej Babiš (druhý sprava) na súde.
Obžalovaná poradkyňa Jana Nagyová (vľavo) a český expremiér Andrej Babiš (druhý sprava) na súde.Foto: ČTK/Michal Kamaryt

Mestský súd v Prahe v pondelok (9. 1.) vyniesol verdikt, ktorým oslobodil českého expremiéra, predsedu hnutia ANO a kandidáta na prezidenta Andreja Babiša a jeho bývalú poradkyňu Janu Nagyovú v dotačnej kauze Čapí hnízdo spod obžaloby. Podľa sudcu Jana Šotta sa v kauze nepreukázalo, že skutok opísaný v obžalobe je trestným činom.

Ani jeden z obžalovaných si neprišiel vypočuť verdikt súdu osobne, zastupovali ich advokáti. O vynesenie rozsudku v ich neprítomnosti požiadali súdny senát v piatok (6. 1.) minulý týždeň. Rozsudok nie je právoplatný, prokurátor sa proti nemu môže odvolať na Vrchný súd v Prahe.

Štátny zástupca Jaroslav Šaroch tvrdí, že Babiš na prelome rokov 2007 a 2008 zariadil, aby Farmu Čapí hnízdo vyradili z Agrofertu a aby sa jeho akcie predali jeho deťom a partnerke.

Podľa Šarocha to urobil preto, aby farma zdanlivo spĺňala podmienky na získanie dotácií pre malé a stredné podniky. Podľa obžaloby úspešnú žiadosť o dotáciu podala práve Nayová.

Babiš, ktorého tento týždeň čaká prvé kolo prezidentských volieb, tvrdí, že kauzu si vymysleli a označuje ju za politický proces. Vo svojej záverečnej reči sa zameral najmä na to, ako podľa neho rôzne osoby v prípade zneužívali jeho syna z prvého manželstva Andreja Babiša mladšieho, ktorý trpí schizofréniou.

Ten tvrdí, že jeho otec naňho bez jeho vedomia previedol akcie Čapího hnízda a urobil z neho bieleho koňa. Babiš, Nagyová a ich právnici minulý týždeň súdu tiež povedali, že sa nepredložili žiadne dôkazy o tom, že by sa obžalovaní dopustili niečoho nezákonného.

Babišova reakcia

Šaroch navrhoval trojročný podmienečný trest s päťročnou skúšobnou dobou pre Babiša aj Nagyovú. Chcel im tiež uložiť pokuty, Babišovi 10 miliónov korún (416 000 eur) a Nagyovej 500 000 korún (21 000 eur). V záverečnom návrhu žalobca uviedol, že sa splnili všetky podmienky na uloženie trestu pod zákonom stanovenú sadzbu odňatia slobody v trvaní päť až desať rokov.

Babiš privítal rozhodnutie súdu, ktoré ho oslobodilo v dotačnej kauze. Je rád, že ČR má nezávislé súdnictvo. Babiš to uviedol na svojej sociálnej sieti.

„Nevinný! Som veľmi rád, že máme nezávislé súdnictvo a súd potvrdil, čo som od začiatku tvrdil – že som nevinný a nič nezákonné som neurobil,“ napísal Babiš v príspevku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet