Na hlavný obsah

Súd povolil odvolanie proti rozsudku o deportácii migrantov do Rwandy

Už skôr rozhodol, že plán britskej vlády je legálny.

Súd povolil odvolanie proti rozsudku o deportácii migrantov do Rwandy
Protest proti britskému nariadeniu o deportáciách migrantov. Foto: TASR/AP

Vrchný súd v Londýne v pondelok (16. 1.) povolil odvolanie proti svojmu skoršiemu rozsudku, podľa ktorého je v súlade so zákonom kontroverzný plán britskej vlády posielať do Rwandy žiadateľov o azyl, ktorí prišli do Spojeného kráľovstva nelegálne. Informovala o tom agentúra AP.

Londýnsky súd vlani v decembri rozhodol, že vládny plán je legálny. Dodal však, že konzervatívny kabinet musí starostlivo zvážiť situáciu každého jednotlivého žiadateľa o azyl. Uznal sťažnosť niekoľkých utečencov, že tak v ich prípadoch neurobil. Ich žiadosti teraz znovu posúdi ministerka vnútra Suella Bravermanová.

Vrchný súd v pondelok z rôznych dôvodov povolil viacerým migrantom odvolanie proti skoršiemu verdiktu. Jedným z nich bolo aj tvrdenie, že londýnsky súd „nesprávne“ rozhodol, že britská politika vyhosťovania nie je „systémovo nespravodlivá“.

Na súd sa vlani obrátilo viacero žiadateľov o azyl a organizácií zaoberajúcich sa ochranou ľudských práv s cieľom zabrániť vláde rokovať na základe dohody o deportácii s Rwandou. Jej cieľom je odradiť migrantov od preplávanie Lamanšského prielivu na malých člnoch.

Británia plánuje posielať niektorých utečencov do tejto východoafrickej krajiny, kde by sa vybavovali ich žiadosti o azyl.

Deportačné lety

Británia v rámci dohody uzavretej v apríli zaplatila Rwande 120 miliónov libier (135 mil. eur), ale do krajiny zatiaľ nikoho neposlali. V júni musela vláda na poslednú chvíľu zrušiť prvý deportačný let, keď Európsky súd pre ľudské práva (ECHR) rozhodol, že tento plán so sebou nesie „reálne riziko nezvratnej ujmy“.

Súdny príkaz ECHR vydaný v lete bráni okamžitým deportáciám až do ukončenia všetkých súdnych konaní v Británii.

Britská vláda je odhodlaná politiku presadzovať a tvrdí, že tým odradia gangy obchodníkov s ľuďmi, ktorí utečencov prevážajú cez more. Do Británie vlani cez Lamanšský prieliv priplávalo rekordných 45 756 migrantov.

Britská vláda argumentuje tým, že jej plán deportácií je „humánnou“ a „praktickou alternatívou“ pre tých, ktorí prichádzajú do Spojeného kráľovstva „nebezpečnými, nelegálnymi a zbytočnými cestami“. Ochrancovia ľudských práv a opozície ho však kritizujú ako krutý, nerealizovateľný, neetický či extrémne drahý.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet