Na hlavný obsah

Súd sa dohodol s obžalovanými z lúpeže šperkov v Drážďanoch na priznaní a treste

Jeden z nich nevie, či bude s dohodou súhlasiť.

Súd sa dohodol s obžalovanými z lúpeže šperkov v Drážďanoch na priznaní a treste
Na ilustračnej snímke sú Drážďany. Foto: TASR/AP

V prípade lúpeže šperkov v drážďanskej barokovej klenotnici Zelená klenba (Grünes Gewölbe) sa súd v utorok (10. 1.) dohodol s prokuratúrou a so štyrmi zo šiestich obžalovaných na priznaní a treste. Informuje o tom agentúra DPA.

Troch obžalovaných súdia podľa Trestného zákonníka pre dospelých. Tí by mali ísť do väzenia na dobu medzi piatimi rokmi a deviatimi mesiacmi a šiestimi rokmi a deviatimi mesiacmi. Obžalovaní, ktorých súdia podľa Trestného zákonníka pre mladistvých majú mať miernejšie tresty.

Jeden z obžalovaných sa ešte nerozhodol, či so dohodou o priznaní a treste súhlasí. Oznámiť to má budúci rokovací deň, ktorý plánujú na 17. januára. Ďalší tvrdí, že má pre noc, keď bola klenotnica Grünes Gewölbe vylúpená, alibi.

Sudca Andreas Ziegel povedal, že na miernejšom treste sa s obžalovanými dohodol po tom, ako sa zabezpečila časť ukradnutých šperkov.

Aby dostali dohodnuté tresty, musia sa na súde priznať a konkrétne opísať, ako lúpež plánovali, ako ju vykonali a ako po nej ušli. Ak nebudú na otázky odpovedať seriózne, alebo sa budú vyhovárať, môže im súd trest kedykoľvek zvýšiť, píše denník Bild. Ziegel tiež uviedol, že navrátenie časti lupu inicioval najstarší obžalovaný.

Avšak 17. decembra, keď jeho obhajca vo svojej berlínskej kancelárii predmety vracal, sa ukázalo, že ich je menej. Ako sa očakávalo, niektoré z nich vrátili nekompletné. Časť šperkov navyše pre zlé uloženie a snahám o odstránenie stôp poškodili.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet